Biz uzmanlar hastalarımıza sıkma sırasında dişlerde oluşan zararları engellemek adına 'splint' isimli şeffaf plastikten yapılmış gece plaklarını öneriyoruz.
Gece plakları, kişinin dişlerini sıkmasını engellemez ancak sıkmaya bağlı oluşacak olan diş eti çekilmeleri, kemik erimeleri, kaslardaki ağrı gibi problemlerin önlenmesine veya minimuma indirilmesine yardımcı olur. Bu plaklar çoğunlukla gece uyurken kullanılır.
Dişleri aşınmaktan korur, sıkma nedeniyle oluşan aşırı kuvvetleri dağıtır, kas ve eklem kaynaklı ağrıları tedavi ederler.
Bruksizm tedavisinde uygulanan bir yöntem de botoks uygulamasıdır. Bu uygulamayla kişilerin çiğneme kaslarının zayıflaması sağlanır. Sıkma şiddetini yani kas kuvvetini azaltmak için çiğneme kaslarına uygulanan botoks işlemi 6 ayda bir yineleme ister.
Belirli aralıklarda uygulanan yöntem sonrasında kaslar güç kaybettiği için diş sıkmanın oluşturduğu kuvvet azalır ve hastaların bruksizmi daha kolay tolere etmesi sağlanabilir. Botoks uygulaması sıkmayı tamamen engellemez, sıkmanın şiddetini azaltır.
Uykuda dişlerini sıkan ve bu nedenle kaslarında ağrı oluşan hastalara, doktorları tarafından kas gevşetici ilaçlar tavsiye edilebilir. Fakat herhangi bir şikayeti olmayan hastaya diş sıkması için kas gevşetici ilaç yazılması doğru değildir.
Bazı antidepresan ilaçların diş sıkmayı engellediği veya azalttığı bilinmekle beraber sadece diş sıkmak için verilmesi tartışmalıdır. Aşırı sıkan hastalarda denenebilir.