21.02.2024 - 11:41 | Son Güncellenme:
Pişmiş pirinç ve makarnanın uzun süre mutfak tezgahında bırakılması halinde tehlikeli olabileceği konuşuluyor. Gerçekte ne kadar tehlikeli? Pirinç ve makarnadan gıda zehirlenmesini önlemek için ne yapabiliriz?
Pirinç ve makarna kaynaklı gıda zehirlenmesi aslında Bacillus cereus bakterisidir. Pirinç ve makarnadan zehirlenen kişiler de yüksek oranda bu bakteriye maruz kaldığı için zehirlenirler.
Pirinç ve makarnayı buzdolabına kaldırmak yerine tezgah üstünde yada ocak üzerinde bırakmak yoğun miktarda Bacillus cereus üremesine neden olur.
Üstelik bu bakteri yalnızca pirinç ve makarnada değil patateste de ürer. Dolayısıyla dışarda bıraktığınız patates püresi ya da kızartmasından da zehirlenme olasılığınız yüksektir.
Her ne kadar uzmanlar, hastalığın kısa ömürlü olduğunu ve genellikle kalıcı bir zarara yol açmadığını belirtse de gıda zehirlenmesi genel olarak tehlikelidir ve istenmeyen sonuçlara yol açar.
Tüm gıda maddelerinde birçok farklı bakteri bulunur, ancak çoğu ısıl işlem sırasında ölür. Ancak Bacillus cereus bir spor içinde kapsüllenmiş olduğundan son derece dirençlidir.
Pirinç, makarna ve patatesten zehirlenmemek için günlerce ısıtıp ısıtıp yemekten kaçınmalısınız. Yaptığınız yemekler eğer kaldıysa hızlıca soğutup buzdolabında muhafaza edin.
Sonuç olarak gıda zehirlenmesinin yalnızca et ve et ürünlerinden kaynaklandığını unutmamalısınız.