Ham, pişmiş ya da konserve, ton balığında cıvaya rastlarız. Aslında çoğu balık türünde cıva bulunur. Büyük yırtıcılarda, cıva oranı da bir o kadar fazladır. İnsanlar için toksik bir madde olan cıva, fazla miktarda alındığında vücutta tolere edilemeyerek zehirlenmeye sebep olur.Zehirlenmenin ilk belirtileri arasında parmaklarda güçsüzlük ve uyuşukluk hissi, bunu takiben titreme ve görme sorunları yaşanır. Uzun süreli cıva zehirlenmelerinde hafıza zarar görür, öğrenme süreci zayıflar.
Siyah çayda bulunan oksalat, kalsiyum mineralinin emilimini engelleyen bir moleküldür. Oksalat içeren yiyecek ve içeceklerden çok fazla tüketmek böbrek rahatsızlıklarına neden olur. Bunların başında da böbrek taşı sorunu yer alır.Uzmanlar limit olarak günde 4 fincan çay içilebileceğini söylüyor.
Hypernatremia: kanda sodyum/tuz miktarının artması anlamına gelir.Kan dolaşımında aşırı miktarda tuz bulunduğunda, vücudun diğer yerlerinden, beyin de dahil olmak üzere tuz yoğunluğunu azaltmak için su çekilir. Beyin kendi suyunu kaybederse, küçülür ve kanamaya başlar. Bu nedenle, soya sosu gibi sodyum yönünden zengin besinleri tüketirken ölçülü tüketmek gerekiyor.PembeNar Özel