Birçok kişi, hamsinin küçük yapısı nedeniyle kılçığıyla tüketebilir. Ancak bazı kişiler kılçıkların tamamen ayıklanmasını ister. Kılçığı çıkarmak için, karnını açılmış olarak tutarak baştan kuyruğa kadar uzanan kılçığı parmaklarınızla hafifçe tutun. Çekerek çıkarabilirsiniz.
Hamsileri temizledikten sonra, yüzeylerinde kalan kan, küçük pullar ve iç organ artıklarının temizlenmesi için tuzlu suda bekletebilirsiniz. Bu sayede pişirme zamanına kadar diri kalacaklar. Hamsiyi tavda, buğuda, fırında veya pilavda hazırlayabilirsiniz. Eğer hamsiyi kızartarak pişirmeyi düşünüyorsanız, sudan aldıktan sonra kurutmayı unutmayın.
Hamsiyi temizledikten sonra farklı bir gün pişirmek isteyebilirsiniz. Bu durumda derin dondurucuya atmak en mantıklı fikirlerden biridir. Hamsiyi saklamak için balıkları yan yana dizip buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Öncesinde tuzlu suda bekletmek, balıkların daha diri kalmasını sağlayacaktır.