Eski dönemlerde Wistar'ın Yabani Kiraz Balzamı, Dr. Swayne'in Yabani Kiraz Bileşik Şurubu gibi içecekler solunum sorunlarına çare olarak satılırdı. Elbette ki öksürüğü iyileştiren şey vişne aroması değil, içeriği idi.
Ancak öksürük ilaçlarının kivi veya muz aromalı olmamasının farklı bir nedeni bulunmuyor. Ancak Eczacı Andrew Rosenthal'a göre vişnenin avantajlı olduğu durum acı ilaçları iyi maskelemesi.
Bu eski bitkisel ürünlerin piyasaya sürülmesinden bu yana epey zaman geçse de, kirazın aroma verici ilaç olarak kullanımı devam etti. Gelişen bu durumun önemli örneklerinden biri de 2009 yılında İsviçreli bir ilaç şirketi tarafından yaşatıldı. Çocuklara daha uygun olan kiraz aromalı bir sıtma ilacını piyasaya sürdü.
Yapay tatlandırıcı ile hafifletilen ilaçlar üretilmeden önce ebeveynler çocuklarına ilaç verebilmek için ezip şekerle karıştırma yoluna başvurmuştu. Ancak bu yöntem sayesinde birçok sorun ortadan kalktı.
İlaç üretiminde birçok farklı aroma tercih edilecekken özellikle vişneye yer verilmesi, tat ağırlığı düşünüldüğünde oldukça mantıklı bir karar. İlaç sektöründe daha yoğun olarak kullanılsa da tek aroma vişne değil. Günümüzde sıklıkla turunçgiller ve üzüm aromasının geliştiğini görebiliriz.