Reçelin kıvamının tamamen tutması için çok az miktarda nişasta ekleyebilirsiniz. Ayrıca pişirme işleminden sonra oda sıcaklığında dinlendirmeyi es geçmeyin. Kıvamı tuttuğunda, cam kavanozlara doldurabilirsiniz.
Hazırladığınız reçelin kıvamını anlamak istiyorsanız, basit bir kıvam testi yapabilirsiniz. Kıvam testini pişmeye yakın bir zamanlamada uygulayın. İki çorba kaşığı kadar reçeli porselen bir tabağa koyup buzdolabında 3 dakika bekletin. Ardından kaşık yardımıyla şurup kıvamına gelip gelmediğini kontrol edin.
Reçel hazırlarken malzemeleri doğru miktarda kullanmak önemlidir. Kullanacağınız meyve şekeriyse, kesinlikle bire bir ölçüden kaçının. 700-800 gram şeker yeterli olacaktır. Ancak ayva veya bal kabağı gibi şekerler kullanacaksanız birebir ölçüye yer verebilirsiniz.