Ayrıca diyabet, yüksek tansiyon, kronik akciğer hastalığı olanlarda ya da obezite gibi yüksek risk faktörlerine sahip hastalarda, Kovid-19 sırasında inme görülme oranı bu risk faktörlerini taşımayanlara göre daha yüksektir. Kovid-19, ateş, nefes darlığı, öksürük gibi solunum sistemi bulguları olmaksızın nörolojik semptomlarla da ortaya çıkabilmektedir.
Hastalığa yakalanmadan önce herhangi bir nörolojik belirti göstermeyen kişilerde, enfeksiyondan sonra ortaya çıkan nörolojik bulgular, hastalık geçirildikten uzun süre sonra da görülmeye devam edebilmektedir. Kovid-19 geçiren hastaların yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 20’sinde Uzamış Kovid (Long Covid)’e rastlanmaktadır. Uzamış Kovid bulguları gösteren hastalarda koku alma duyusunun enfeksiyon geçirdikten birkaç ay sonra bile devam ettiği görülmektedir.
Kovid-19 ile ilişkili nörolojik bulgulardan en sık rastlanan baş ağrısı için kontrollü ağrı kesici tedavisi hekim tarafından uygulanır. İnme, Guillain-Barré sendromu gibi Kovid-19 ile ilişkili tedaviler de yine hastanede uzman nörologlar tarafından uygulanmaktadır.
Tat ve koku kaybına yönelik bir tedavi uygulanmamakla beraber, özellikle ‘Uzamış Kovid’ öyküsü olan kişilerde keskin kokularla koku duyusu eğitilebilir. Bunun için limon, karanfil gibi kokular önerilir. Kovid-19 hiçbir solunum yolu enfeksiyonu etkisi göstermeksizin yalnızca nörolojik bulgularla da ortaya çıkabilir.
Bu durumda da tedavi edilmesi, kontrol altına alınması ve bulaşın önlenmesi için teşhis edilmesi önem arz eder. Solunum yolu rahatsızlığınız olmaksızın, daha önce yaşamadığınız türde şiddetli bir baş ağrısı şikayetiniz varsa, Kovid-19 enfeksiyonu geçiriyor olabilirsiniz.
Baş ağrısı dışında yorgunluk, bilinç bulanıklığı, tat ve doku kaybı gibi belirtiler göstermeye başladığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı.