Soğanın kök kısmı tahriş edici maddelerin en yoğun olduğu bölgedir. O nedenle kök kısmına dokunmadan doğramaya devam edin. Böylece maddelerin havaya salınımını geciktirmiş olacaksınız.
Bir başka tüyoda ise sirkeli su kullanabilirsiniz. Sirke, soğandaki enzimlerin etkisini azaltabilir ve göz yaşartan maddelerin salınımını büyük ölçüde önler. İşlevi artırmak için aspiratör kullanarak havanın dağılmasını sağlayabilirsiniz.
Soğan doğrarken yüzünüzü korumak için havuz gözlüğü veya laboratuvar gözlüğü kullanılabilir. Kulağa ilginç gelse de gözlerinizi büyük bir dertten kurtaracak. Yayılan kimyasalların gözlere gelmesini önler. Hava salınımını önleyen herhangi bir gözlüğü tercih edebilirsiniz.
Doğrama tahtasına ve bıçağına biraz limon suyu sürebilirsiniz. Limon suyunu tahtanın çevresine damlatabilirsiniz. Asidik ortam, enzimlerin çıkışını kıracaktır. Doğrarken dilinizi hafifçe dışarı çıkarmayı deneyin. Gözlerin ve burnun yakınındaki maddeler havaya salındığında yayılma şeklini değiştirecektir.
Soğan doğrayacağınız ortamın yakınında mum yakmayı deneyin. Mumun alevi, göz yaşartıcı maddelerin gözlere ulaşmasını engelleyebilir. Doğrama işlemi sırasında ise soğuk su için. Su tüketimi, vücudun tepkilerini hafifletir.