Sağlık Gece Körlüğü Nedir? Gece Körlüğü Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gece Körlüğü Nedir? Gece Körlüğü Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

03.04.2021 - 17:43 | Son Güncellenme:

Günümüzde sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi de gece körlüğüdür. Geçe körlüğü gece karanlığı gibi düşük ışık koşullarında uyum sağlanamaması ile karakterize edilen bir sağlık sorunudur. Peki gece körlüğü nedir? Gece körlüğü hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere gece körlüğü hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Gece Körlüğü Nedir Gece Körlüğü Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Gece körlüğünün diğer bir adı ise niktalopi olmaktadır. B sağlık sorunu mevcut bir göz hastalığı sorunu olup tedavisi de bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Gece Körlüğü Nedir?

 Zayıf ışıkta ve gecede iyi görememe durumu olarak adlandırılan göz hastalıklarından birisi de gece körlüğüdür. Koşullara bağlı olarak karanlıkta ve kör ışıkta görme sorunları ile belirgin olan bu sağlık problemi bir hastalık olarak belirtilmemektedir. Göz körlüğü hastalığın bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Gece körlüğü durumunda bir körlük söz konusu olmamaktadır. Fakat bu rahatsızlığa yakalanan kişiler karanlıkta görmek, araba kullanırken zorluk yaşamak veya loş ışığa geçerken zorluk yaşamak gibi sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Gece Körlüğü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Görme bozukluklarının altında yatanın nedenini belirlemek için yapılması gereken en önemli şey doktora danışmaktır. Bu sayede sorunun nedeninin öğrenilmesi ve gerekli tedavinin yapılması söz konusu olabilir. Gece körlüğünün yaygın olarak bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır:

Haberin Devamı

 - Dış mekandan karanlık bir odaya girerken ışık değişikliklerine gözlerin daha yavaş uyum sağlaması

 - Gökyüzündeki yıldızların görülememesi

 - Geceleri parlak farlar ve sokak lambaları nedeniyle görmede bazı problemlerin yaşanması

 Gece Körlüğü Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Gece körlüğünün tedavisi altta yatan nedene göre değişiklik göstermektedir. Göz hastalıkları uzmanı tarafından kesin tanı konulur ve tedavi süreci başlayabilir. En sık olarak retinitis pigmentosanın neden olduğu kalıtsal gece körlüğünün kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat yeni bir gözlük reçetesi veya glokom ilaçlarını değiştirmek gibi bir tedavi yöntemi de uygulanabilir.

 Gece körlüğünün sebebi katarakttan oluşmuş ise ameliyat gerekebilir. Eğer retinal bir hastalık tespit edilmiş ise tedavide retinal sorunun tipine bağlı olmaktadır. Bunlar dışında gece körlüğü diyabetik retinopatinin bir sonucu oluşmuş ise ilaç tedavisi veya diyet yolu ile kan şekerinin kontrol altına alınması gibi tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu şekilde görme kaybı da önlenebilmektedir.

Yazarlar