Genel Sağlık Güneş yanığı deyip geçmeyin! 'İyileşmeden asla dışarı çıkmayın'

Güneş yanığı deyip geçmeyin! 'İyileşmeden asla dışarı çıkmayın'

08.08.2023 - 12:15 | Son Güncellenme:

Masum sandığımız pek çok yöntemin güneş yanığının daha da kötüleşmesine yol açabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, güneş yanığında dikkat edilmesi gereken 10 kuralı anlatarak önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

Güneş yanığı deyip geçmeyin İyileşmeden asla dışarı çıkmayın

Yaz aylarında güneş altında kaldığımızda en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri güneş yanıkları oluyor. Genellikle açık renk tene sahip olan kişileri daha fazla etkileyen güneş yanıklarında doğru müdahale ve tedavi büyük önem taşıyor. Bunun nedeni ise masum sandığımız pek çok yöntemin güneş yanıklarını daha da kötüleştirmesi. Cildimize süreceğimiz yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan bakterilerin ikincil bir enfeksiyona neden olabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, güneş yanıklarında cildin iyileşmeden asla dışarıya çıkılmaması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Güneş yanığı deyip geçmeyin İyileşmeden asla dışarı çıkmayın

"Vücudunuzdaki sıvı kaybını yerine koymak için bol sıvı tüketmeli ve tahriş etmeyecek bir nemlendiriciyle cildinizi sık sık nemlendirmelisiniz" diyen Dr. Ceyda Çaytemel, "Ağrı ve kızarıklığı hafifletmek için soğuk suyla ıslatılmış havlu gibi soğuk kompresler de fayda sağlar" bilgisini paylaştı.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, güneş yanığında dikkat edilmesi gereken kuralları anlatarak, önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

HEM UVA VE HEM DE UVB'YE MARUZ KALIYORUZ

Cildin ultraviyole (UV) ışığına aşırı maruz kalmasına verdiği tepki güneş yanığı olarak tanımlanıyor. Güneş nedeniyle hem UVA  hem de UVB radyasyonuna maruz kalıyoruz. UVB radyasyonu eritem, bir başka deyişle kızarıklık oluşturmada UVA'dan çok daha güçlü bir etkiye sahip. Aşırı ve ani maruziyet sonucunda cilt kendisini korumak için kalınlaşıyor ve melanin denilen renk pigmentini daha fazla üretmeye başlıyor. Bunun sonucunda da güneş yanığı oluşuyor. 

Haberin Devamı

Zararlı güneş ışınlarının cilt bağışıklığını baskılamasına ek olarak cilt hücrelerinde doğrudan DNA hasarına da yol açabildiğini vurgulayan Dr. Ceyda Çaytemel, "Güneş ışınlarına sık maruz kalındığında DNA hasarı kalıcı hale gelebiliyor ve bu tablo cilt kanserleri için önemli bir risk oluşturuyor. 10 yılda beş güneş yanığı veya her 10 yılda bir güneş yanığı oluşumu, ölümcül bir kanser türü olan melanom riskini üç katına kadar artırabiliyor" dedi.

"Güneş yanığı ultraviyole ışınlarına maruz kalındıktan sonraki 4 saat içinde ciltte kızarıklık ile kendini gösteriyor. Ek olarak ciltte hassasiyet, ağrı, sıcaklık ve ödem oluşumu, ileri evrelerde de su toplaması görülebiliyor. Genellikle kızarıklık hafiflemeye başladıktan ve yanıktan 4-7 gün sonra ciltte soyulmalar başlıyor. Şiddetli reaksiyonlarda ateş, titreme ile halsizlik gibi sistemik semptomlar gelişebiliyor ve termal yanıklara benzer tedavi için hastanede yatarak tedavi gerektirebiliyor." Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel

'ŞİDDETLİ VAKALARDA KIZARIKLIK UZUN SÜRÜYOR'

Güneş yanığı tedavisinde orta ve şiddetli tablolarda yangıyı azaltması için düşük güçteki kortizonlu kremler problemli bölgeye kısa süreli uygulanabiliyor. Bazı ağrı kesici haplar da ağrı kontrolünde yardımcı oluyor.

Geniş alanları tutan yanıklarda ve ateş titreme ile halsizlik gibi şikâyetlerde mutlaka hekime başvurulması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, "Geniş alanları tutan şiddetli güneş yanıkları sıvı-elektrolit dengesizlikleri ile kalp ve böbrek sorunlarına yol açabiliyor. Hastanede yatırılarak takip edilmesi gerekiyor. Ayrıca yaralarda iltihap ve akıntı varsa ikincil gelişebilen enfeksiyonlar açısından hekim muayenesi son derece önem taşıyor. Tedaviyle birlikte güneş yanıkları ortalama 3-5 gün içerisinde iyileşiyor ve yaklaşık bir hafta içinde ciltte soyulmalar başlıyor. Ancak şiddetli vakalarda bazen kızarıklık uzun sürebiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Güneş yanığı deyip geçmeyin İyileşmeden asla dışarı çıkmayın

GÜNEŞ YANIĞINDA 10 ÖNEMLİ KURAL

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, güneş yanığının hızla iyileşmesi için dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle sıraladı:

1- Güneş yanığı oluştuğunda iyileşmeden kesinlikle güneşe çıkmayın.

2- Vücudunuzdaki sıvı kaybını yerine koymak için bol bol su tüketin.

3- Isıyı cilde hapsederek ağrıyı daha da kötüleştirmesi nedeniyle yağlı bir krem veya merhem sürmeyin.

4- Cildinizi tahriş etmeyecek bir nemlendiriciyle cildinizi bol bol nemlendirin.

5- Ağrı ve kızarıklığı hafifletmek için soğuk kompres (soğuk suyla ıslatılmış havlu) uygulayabilirsiniz.

6- Ilık duş almanız cildinizde rahatlama sağlayabiliyor.

7- Yoğurt güneş yanıklarında sık kullanılsa da soğuk kompresten daha iyi bir etki göstermiyor. Ayrıca süt ürünlerinde bulunan bakteriler enfeksiyona yol açabileceği için önerilmiyor. Yoğurdun yanı sıra içinde bulunan maddelerin tahriş oluşturabilmesi nedeniyle cildinize diş macunu sürmeyin. 

Haberin Devamı

8- Ciltte reaksiyonlara sebep oldukları için bazı ağrı kesici kremler ve lokal anestezik kremleri doktorunuza danışmadan kullanmayın.

9- Cildin nefes almasını ve kendini iyileştirmesini önlemesi nedeniyle vücudunuzu sıkan dar kıyafetler giymeyin.

10- Cildinizde oluşan kabarcıkları patlatmaya çalışmayın, kalan deri parçası doğal bir yara örtüsü görevi görüyor. Böylece yaralarınızın daha hızlı iyileşmesini sağlıyor ve mikrop kapmasını önlüyor. Gerekirse gazlı bezle kapatabilirsiniz. Herhangi bir kabarcık kendiliğinden patlarsa, topikal bir antibiyotik merhem uygulayabilirsiniz.

Yazarlar