Püf Noktası Ham Propolis Nasıl Çözülür? Propolis Su İle Nasıl Çözünür?

Ham Propolis Nasıl Çözülür? Propolis Su İle Nasıl Çözünür?

18.05.2021 - 13:21 | Son Güncellenme:

Propolis, doğal bir arı ürünüdür ve sağlığa saymakla bitmeyen faydaları vardır. Propolisin, pek çok farklı çözücü ile hazırlanmış özütleri bulunur. Propolis, arıların, bitkilerin sap, yaprak ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir arı ürünüdür. Ham propolis nasıl çözülür? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ham Propolis Nasıl Çözülür Propolis Su İle Nasıl Çözünür

 Propolis, kovandan toplandığı zaman balmumu ile karışık bir halde bulunur. Balmumunu vücut sindiremediği için ham propolisin kesinlikle özütlenerek tüketilmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Ham Propolis Nasıl Çözülür? 

 Ham propolis, kovandan toplandığı zaman balmumu ile karışık bir şekilde bulunur. İnsan vücudu, balmumunu sindiremediği için propolisin mutlaka özütlenerek tüketilmesi gerekir. Ham propolisin özütleme işlemi sırasında ise, önce balmumu ayrıştırılır, flavonoid bileşenler ve fenolik saf bir şekilde elde edilir. Bu şekli ile propolis artık vücutta sindirilebilir bir hale gelir. Günümüze kadar propolisle ilgili 120 bine yakın farklı bilimsel araştırma yapılmıştır. Tüm bu çalışmalarda ise, ham propolis özütlenerek kullanılmıştır.

 Arılar, propolisi kovanda her petek gözünün dibine kaplar ve bu şekilde kullanır. Burada asıl amaç, arının kovanını yani evini virüs, bakteri ve mantarlardan korumasıdır. Propolisin yaklaşık %50’lik bölümü reçine (bitkilerden gelen faydalı antioksidanlar) yani balsam, geri kalan büyük çoğunluğunu ise, (%30 - %45) balmumundan meydana gelir. Propolisin şifası da reçine adı verilen bölümden gelir.

Haberin Devamı

 Propolis Su ile Nasıl Çözünür?

 İşlenmemiş olan propolisin içinde çok yüksek miktarda bal mumu yer alır. Bu da insanlar için sindirimi zor olan bir bileşiktir. Bu nedenle de insanlar kullanmadan önce propolis içeriğinde bulunan besleyici olan kısım ile bal mumu içeren kısmın birbirinden ayrıştırılması oldukça önemlidir. Bu ayrıştırılma işlemi yapılırken de propolisin sindirilebilir bir yapıya sahip olması için doğru şekilde ayrıştırılması gerekir. Bu ayrıştırma işlemi sonrasında da bitkinin larva ya da bitki kalıntıları da propolis içinden ayrışmış olur. Bu nedenle propolisin doğadan alındığı gibi işlenmemiş ham hali ile tüketilmesi tavsiye edilmez. Propolis suya damlatılarak çözünür.

Yazarlar