Yaşam Hamsi Akdeniz’e iniyor!

Hamsi Akdeniz’e iniyor!

11.06.2010 - 02:36 | Son Güncellenme:

Karadeniz’in simgesi hamsi Akdeniz’de boy gösterdi. Değişen ekosisteme dikkat çeken uzmanlar, “Akdeniz gelecekte Karadeniz’e hamsi avında rakip olabilir” dedi

Hamsi Akdeniz’e iniyor

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahit Uysal, RV Bilim 2 gemisinde enstitüde yürütülen bilimsel projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de yaşanan kuraklığın ardından ülkenin son iki yıldır yüksek oranda yağış aldığına dikkati çeken Uysal, “Sanayi atıklarıyla beraber yağmur ve kar sularının denize karışması, denizlerimizde balıkların besinlerinin gelişmesini hızlandırdı. Buna bağlı olarak da balık stoklarında artışlar bekliyoruz. Besinlerin bolluğu bize sonuçta balık bolluğunu getiriyor. Balık artışların yaşanması kaçınılmaz olacak” dedi.
Dünyanın en fakir denizi olarak bilinen Doğu Akdeniz’in Mersin ve İskenderun körfezlerinin yer aldığı bölgenin sularında son 30 yıl içerisinde ekosistemde büyük değişimler gözlendiğini kaydeden Uysal, şunları kaydetti:

Lagos yerine hamsi
“Sonuçta bölgedeki balık çeşitliliğinde ve stoklarında zaman içinde farklılaşmalar oluşmuştur. Doğu Akdeniz’in bu bölgesinde hamsinin avlanması söz konusu oldu. Biraz abartılı gibi görünse de, bu durumun böyle devam etmesi halinde Mersin ve İskenderun körfezleri ileride hamsi avında Karadeniz’e rakip olabilir mi diye de bizleri düşündürmektedir.” Bu gelişmenin bölge halkının damak zevkini de değiştireceğini söyleyen Uysal, Çukurova halkının, lagos yerine hamsi yiyeceğini kaydetti.

Yazarlar