Birçok vakada, beslenme ve hayat tarzında yapılacak basitdeğişiklikler hassas bağırsak sendromunda rahatlamasağlayabilir. Vücudunuz bu değişikliklere hementepki vermese de hedefiniz geçici değil, uzun süreli çözümler bulmaktır:
- Lifli besinleri ya da lif takviyelerinideneyin. Hassas bağırsak sendromunuz varsa lifli besinler sizin içinhem iyi hem de kötü olabilir. Lif kabızlığı azaltmaya yardımcı olmasınarağmen, aynı zamanda gaz ve krampıkötüleştirebilir. En iyi yöntem lif miktarını birkaç hafta içinde yavaş yavaş artırmaktır.Lif içeren besinler tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve fasulyedir. Eğer belirtileriniz değişmezya da kötüleşirse, doktorunuza söyleyin. Ayrıca bir diyetisyenle dekonuşmak isteyebilirsiniz.
Bazı kişiler lifli besintüketimlerini sınırlayarak daha az gaz ve şişkinlik yapan lif takviyeleri alır.Metamucil ya da Citrucel gibi bir lif takviyesi alıyorsanız, bunları yavaşyavaş artırın ve gaz, şişkinlik ve kabızlığı en aza indirgemek için her gün bolmiktarda su için. Eğer lif tüketiminin İBS’nize iyi geldiğini görürseniz en iyisonuçları almak için bunu düzenli olarak uygulayın.
- Problem yaratan besinlerden kaçının. Eğerbelli besinler belirtilerinizi kötüleştiriyorsa onları tüketmeyin.Problemli besinler alkol, çikolata, kahve ve gazlı içecekler gibi kafeinliiçecekler, kafein içeren ilaçlar, süt ürünleri ve sorbitol ya da mannitolgibi şekersiz tatlandırıcılardır. Eğer gaz sorununuz varsa, semptomlarıkötüleştirebilecek besinler fasulye, lahana, karnıbahar ve brokolidir.Yağlı yiyecekler de bazı kişiler için sorun olabilir. Çiklet çiğnemek yada pipetten içmek hava yutmaya, dolayısıyla daha çok gaza sebep olabilir.
- Düzenli saatlerde yemek yiyin. Öğünleri atlamayın ve bağırsak fonksiyonunun düzenliolması için her gün aşağı yukarı aynı saatte yemek yiyin. Eğerishaliniz varsa, küçük ve sık öğünler yemek sizi daha iyihissettirecektir. Ama eğer kabızsanız, bol miktarda yüksek lifli besin tüketmek yemeklerin bağırsaklarınızdan dahakolay geçmesine yardımcı olacaktır.
- Süt ürünlerine dikkat edin. Eğerlaktozu sindiremiyorsanız, süt yerine yoğurt tüketmeyi deneyin ya dalaktozun parçalanmasına yardımcı olacak bir enzim ürünü kullanın. Sütürünlerini az miktarda tüketmek ya da onları diğer yiyeceklerle beraberkullanmak da yardımcı olabilir. Ancak bazı durumlarda süt ürünlerinitamamen kesmeniz gerekebilir. Böyle bir durumda, diğer besinlerden yeterikadar protein, kalsiyum ve B vitamini aldığınızdan emin olun.
- Bol miktarda sıvı tüketin. Her günbol miktarda sıvı tüketmeye çalışın. En iyi içecek sudur. Kafein içerenalkol ve meşrubatlar bağırsakları harekete geçirip ishali kötüleştirebilirve gazlı içecekler gaza sebep olabilir.
- Düzenli olarak egzersiz yapın. Egzersiz,depresyon ve stresi azaltmaya yardımcı olur; bağırsakların normalkasılmalarını harekete geçirir ve kendinizi daha iyi hissetmenizisağlayabilir. Eğer uzun zamandır hareketsiz kalmışsanız, egzersize yavaşça başlayın ve süresini kademeli olarakartırın. Eğer başka tıbbi sorunlarınız varsa, bir egzersiz programınabaşlamadan önce doktorunuza danışın..
- Antidiyareik ilaçları ve laksatifleridikkatle kullanın. Eğer Imodium ya da Kaopectate gibi reçetesizantidiyareik ilaçları deneyecekseniz, etkili olacak en düşük dozukullanın. Özellikle yiyeceğiniz yemeğin ishale yol açabileceğini düşünüyorsanız,İmodium yemekten 20-30 dakika önce alınmalıdır. Eğer uygun şekildekullanmazsanız, bu ilaçlar uzun vadede sorunlara sebep olabilir. Aynı şeylaksatifler için de geçerlidir. Eğer bunlar hakkında herhangi bir sorunuzvarsa, doktorunuza ya da eczacınıza danışın.
Bebekler neden reflüye daha yatkındır?