Yaşam HAYAT UZAYA NASIL TASINACAK

HAYAT UZAYA NASIL TASINACAK

20.02.2011 - 02:08 | Son Güncellenme:

“İnsanlar yüz binlerce, milyonlarca yıl daha var olmak istiyorsa, eninde sonunda uzaya taşınacaktır” diyen NASA, uzay kentleri kurulana kadar geçecek sürede insanların içinde yaşayabileceği dev uzay gemileri geliştirmeyi planlıyor

HAYAT UZAYA NASIL TASINACAK

İnsan nüfusu giderek artıyor, doğal kaynaklar bu nüfusu barındırmak için yetersiz kalıyor. Bir yandan iklim değişikliği ile su kıtlıkları ortaya çıkıyor, bir yanda atmosfer giderek inceliyor. Bilim insanları, dünyanın çok da uzak olmayan bir gelecekte artık insanlar için yaşanılamaz bir yer haline geleceğini belirtiyor.
Son yıllarda insanlığa uzayda yeni bir yaşam alanı bulma çalışmaları da hızlandırılıyor. Bu alanda liderliği elinde bulunduran NASA’nın yetkilileri, “İnsanlar milyonlarca yıl daha var olmak istiyorsa, eninde sonunda uzaya taşınacaktır” diyor. Ancak yaşanılabilecek en yakın gezegene ulaşmak binlerce yıl sürüyor.
NASA, bu yolculuk ve uzay kentleri kurulana kadar geçecek süre boyunca insanların içinde yaşayabileceği dev uzay gemileri geliştirmeyi planlıyor. Popular Science dergisi mart sayısında bu alandaki çalışmaları inceledi. Buna göre uzayda yaşamak için insanlığın önünde birçok seçenek bulunuyor. NASA, Ay ve Mars’da yaşam alanı oluşturmak için yüzlerce milyon dolarlık projeler yürütüyor. Ancak bu gezegenlerde atmosfer olmaması nedeniyle insanlar DNA’ya zarar veren ve kansere neden olan kozmik radyasyona maruz kalacak. Ayrıca uzayda kentler inşaa etmek için büyük miktarlarda malzeme gerekiyor. Bu malzemenin dünyadan taşınmasının imkansız olduğunu söyleyen bilimadamları uzaydaki astroidleri kullanılabilir bir malzemeye dönüştürmenin yolunu arıyor.

Ekseninde dönen dev silindir projesi
Bilim insanları bu zorlukların üzerinden insanların içinde yaşayabileceği dev bir uzay gemisi inşa edilerek gelinebileceğini söylüyorlar. NASA’nın bu alanda çalışmalar yürüten araştırma biriminden Al Globus, Princeton Üniversitesi’nden fizikçi Gerard O’Neil’in 1974 yılında sunduğu bir projeyi geliştirdiklerini anlattı. O’Neil’in projesinde insanların yaşayacağı dev silindirler bir eksen etrafında hızla dönerek yer çekimini ortaya çıkarıyor. NASA, bu teknikle çalışacak bir uzay gemisi geliştirmeyi planlıyor.
İçerideki üreme hesaba katılarak her gemiye 150 kişi yerleştirilecek. Uzay gemisi sakinleri gen havuzunu çeşitlendirmek için depolanmış DNA’ları kullanabilecek. Uzay gemileri bir nükleer reaktör ya da güneş enerjisi ile hareket edebilecek.

Haberin Devamı

Gerçek bir multijenerasyonal ev
Yaşanabilir en yakın gezegene ulaşmak binlerce yıl sürebilir. Bu yolculuk boyunca nasıl hayatta kalacağız?

HAYAT UZAYA NASIL TASINACAK

Yazarlar