Sağlık Hellp Sendromu Nedir, Neden Olur? Gebelikte Hellp Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Hellp Sendromu Nedir, Neden Olur? Gebelikte Hellp Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 16:12 | Son Güncellenme:

Birçok sendrom türü hastalıklar vardır. Hellp sendromu da üzerinde durulması gereken ciddi bir sendrom hastalığıdır. Hellp sendromu gebe kadınlarda ortaya çıkabilen ciddi bir hastalıktır. Bundan dolayı anne adayları hellp sendromu ile ilgili araştırma yapmakta ve hellp sendromunun nedenlerini merak etmektedirler. Peki hellp sendromu nedir? Hellp sendromu neden olur? Hamile iken hellp sendromunun tanısı nasıl konmaktadır? İşte hellp sendromu ile ilgili tüm detaylar.

Hellp Sendromu Nedir, Neden Olur Gebelikte Hellp Sendromu Nasıl Tedavi Edilir

Hellp sendromu gebelik zehirlenmesi olarak da bilinmektedir. Her sendrom tipi hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da yine erken tanı oldukça önemlidir. Erken tanı ile birlikte bu hastalıkta diğer hastalıklar gibi önlenebilir ve tedavi edilebilir.

Hellp Sendromu Nedir?

Hellp sendromu kısaca gebelikte ortaya çıkan zehirlenmeye denmektedir. Gebelik zehirlenmesi sara epilepsisi olma ihtimali de olabilirler. Hellp sendromu geç fark edildiği durumlarda anne karnındaki bebeğin hayatı tehlikesi söz konusu olabilir. Bu hastalığı tamamen önlemek söz konusu değildir. Fakat hellp sendromu erken teşhis edilirse hastalık önemli ölçüde belirtileri azalmaktadır.

Hellp Sendromu Neden Olur?

1) Akciğer Ödemi
Akciğer ödemi önemli bir hellp sendromu nedenleri arasında yer almaktadır. Hellp sendromu akciğerde sıvı birikmesine de neden olmaktadır. Akciğer ödemi ile birlikte bu sendrom ortaya çıkabilir.

2) Karaciğer Sorunları
Karaciğer sorunları da yine hellp sendromuna neden olmaktadır. Özellikle karaciğer yetmezliği ve karaciğer iltihaplanması hellp sendromunda anne karnındaki bebeğin hayatını tehdit eder. Karaciğerde ağır tahribata neden olur.

3) Böbrek Yetmezliği
Böbrek yetmezliği gibi önemli böbrek hastalarında da yine hellp sendromuna sebebiyet vermektedir. Bu hastalığı olan kişilerde akut olarak böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir.

Gebelikte Hellp Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

1) Magnezyum Tedavisi
Magnezyum tedavisi gebelikte hellp sendromu açısından oldukça önemli bir tedavi seçeneğidir. Magnezyum tedavisi ile birlikte gebelikte kasılmalar da önlenir. Bu şekilde erken tanı ile birlikte annede hellp sendromu önlenebilir durumdadır.

2) Tranfüzyon Tedavisi
Gebelikte hellp sendromu ile birlikte geliştirilmiş olan tedavi seçeneklerinden diğeri ise tranfüzyon tedavisidir. Tranfüzyon tedavisi hastanın trombosit değerine bakarak yapılmaktadır. Eğer hastada trombosit değeri düşükse tranfüzyon tedavisine başlanır. Bu hastadan hastaya göre değişkenlik göstermektedir.

3) İğne Tedavisi
Hellp sendromu için geliştirilmiş olan bir diğer tedavi seçeneği de iğne tedavisidir. Bu hastalarda akciğer önemli ölçüde tahribata uğrar. Bunun sonucunda hastaya kortikosteroid iğneleri yapılmaktadır. Bu iğneler ile birlikte akciğer tahribatı önlenir. Akciğer tahribatı önlendiği gibi akciğerin de gelişmesi bununla birlikte amaçlanır.

Yazarlar