Sağlık Hematom Nedir, Neden Olur? Hematom Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hematom Nedir, Neden Olur? Hematom Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

07.07.2022 - 16:31 | Son Güncellenme:

Günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz pek çok sağlık sorunu bulunmaktadır. Bunlardan birisi de hematom olmaktadır. Hematom kişilerin en çok araştırdığı sağlık problemlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Peki hematom nedir, neden olur? Hematom belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere hematom belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Hematom Nedir, Neden Olur Hematom Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Vücutta kan pıhtılaşması durumu pek çok kişide görülebilmektedir. Bu anlamda karşımıza hematom rahatsızlığı çıkmaktadır. Bu nedenle hematomun belirtilerinin neler olduğu ve tedavisinin nasıl gerçekleşeceğinin bilinmesi sağlık açısından oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

 Hematom Nedir, Neden Olur?

 Cilt üzerinde veya alt dokulardaki kan damarlarında oluşan kanamalara hematom adı verilmektedir. Bu kanamalar travma veya yaralanmalar sonucunda meydana gelebilmektedir. Normal bir bölgede damarın dışında kanama başladığı zaman bu kanamanın durdurulması için kan pıhtısı oluşmaktadır. Bu hasarın onarılması halinde pıhtı da çözülmektedir. Bu sayede kanın damar içerisinde kalması sağlanır. 

 Hematom terimi büyük kan damarlarının dışında yaşanan kanlı bölgeyi tanımlamaktadır. Hematoma neden olabilecek pek çok faktör bulunabilir. Genellikle bölgenin yaralanması veya travma geçirmesi sonucunda hematom görülebilmektedir. Yaralanma sonrasında damar duvarları yıkılabilir ve kan çevre dokulara akar. Böylece vücutta hematom görülebilir.

Haberin Devamı

 Hematom Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Hematom bulundukları bölgede belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler cilt altındaki renk değişikliği, şişme ve ağrı gibi belirtiler olmaktadır. Ayrıca hematomlar bulundukları bölgeye göre farklı belirtiler de vermektedir. BU belirtiler şunlardır:

 - Şiddetli baş ağrısı

- Kusma

- Uyuşukluk ve giderek artan bilinç kaybı

- Baş dönmesi

- Tırnaklarda kanlı görüntü

- Burun çevresinde ve gözaltlarında şişmeler

- Burun şeklinde değişiklik

 Bu belirtileri bulunan kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekir. Hematomlar genellikle tedavi gerektirmezler. Çoğu zaman vücutta hematom bölgesindeki kan geri toplanır. Hematoma sebep olan ağrılar için doktor tavsiyesi ile ağrı kesiciler kullanılabilir. 

 Fakat bazen hematomları cerrahi olarak boşaltmak gerekebilir. Eğer kan omurilik, beyin veya önemli organlara baskı yapıyor ise ameliyat uygulanabilir. Diğer durumlarda ise enfeksiyon riski taşıyan hematom var ise boşaltmak en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. 

 

Yazarlar