Sağlık Hepatosteatoz (Yağlı Karaciğer) Nedir? Hepatosteatoz Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatosteatoz (Yağlı Karaciğer) Nedir? Hepatosteatoz Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

30.03.2021 - 17:05 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda önemli organlardan birisi de karaciğerdir. Hepatosteatoz adı verilen karaciğer yağlanması sık karşılaşılan sağlık problemlerinden birisidir. Günümüzde pek çok kişide görülen bu rahatsızlığın belirli belirtileri ve tedavisi bulunmaktadır. Peki, hepatosteatoz (yağlı karaciğer) nedir? Hepatosteatoz belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere hepatosteatoz hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Hepatosteatoz (Yağlı Karaciğer) Nedir Hepatosteatoz Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır


Çeşitli nedenlere bağlı olarak insan vücudunda karaciğer yağlanması görülebilmektedir. Yaygın bir hastalık olan hepatosteatoz karaciğerde yağ toplanması ile gelişen bir hastalıktır.

Hepatosteatoz (Yağlı Karaciğer) Nedir?

Karaciğer hücrelerindeki normalin üzerinde yağ birikmesi ile ortaya çıkan karaciğer hastalığına hepatosteatoz adı verilmektedir. Bu yağlanmanın derecesi çok önemlidir. Yağlanmanın derecesine göre karaciğerde iltihaplanmalar da başlayabilir. Bu durumda organda fonksiyonel bozulmalar da meydana gelebilir.

Karaciğerde oluşan yağlanmalar karaciğer hücrelerinde harabiyete, hatta siroz ve karaciğer kanserine de neden olabilir. Hepatosteatoz hastalığı olarak bilinen karaciğer yağlanması sinsi bir şekilde ilerler ve tesadüfen yapılan ultrasonografik incelemelerde ortaya çıkabilir.

Hepatosteatoz Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının belirtilerinde evreler çok önemlidir. Özellikle bu yağlanma ilk evrelerde ise belirtiler vermeyebilir. Bu hastalık genel olarak belirti vermediği için günlük yaşantıda da hiçbir soruna neden olmaz. Fakat hastalıkların ilerlemesi kişilerde karnın sağ üst kısmında basınç ve doluluk hissi oluşmaya başlar.

Karaciğer yağlanmasının ilerlemesi durumunda ise kaburgaların arasına doğru basınç yapmasından dolayı hekim tarafından fiziki muayene ile tespit edilebilir. Karaciğer yağlanmasının belirtileri şunlardır:

- Halsiz olma ve enerji düşüklüğü
- Göğüs karın bölgelerinde ağrılar oluşması
- Çabuk yorulma
- İştahsızlık
- Mide bulantısı ve kusma
- Sarılık

Hepatosteatoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basit bir karaciğer yapılanmasında hastalara tanı ve teşhis konulduktan sonra obezite seviyesinde olan hastalara ilk olarak diyetisyen önerilmektedir. Düzenli egzersiz yapılması bu hastalara önerilmektedir. Diyabet hastalarında oral diyabet önleyici ilaçlar ve gerekli ise insülin uygulamaları ile kan şekeri regülasyonu sağlanmalı ve takibi düzenli yapılmalıdır.

Hiperlipidemisi bulunan hastalarda ise kan lipidlerini dengeleyici ilaçlar kullanılması gerekir. Hasta bu tedaviye uyum sağlıyor ise hastalara kolaylıkla karaciğer yağlanması tedavisi yapılabilir. Bu tedavi süreci yaklaşık ay devam eder.

 

Yazarlar