Sağlık Hiatal Herni (Mide Fıtığı) Nedir? Hiatal Herni Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hiatal Herni (Mide Fıtığı) Nedir? Hiatal Herni Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

07.04.2021 - 10:32 | Son Güncellenme:

Mide insanların önemli organlarından biridir. Mide de görülebilecek pek çok hastalık bulunuyor. Mide fıtığı birçok kişide görülebilecek bir sağlık sorunudur. Mide fıtığının neden oluştuğu pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Hiatal herni (mide fıtığı) nedir? Hiatal herni belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hiatal Herni (Mide Fıtığı) Nedir Hiatal Herni Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Hiatal herni, mide fıtığı olarak bilinen ve mide bölgesinde görülen bir sağlık sorunudur. Kişilerde görülen küçük mide fıtıkları çok etkili değildir.

Haberin Devamı

 Hiatal Herni (Mide Fıtığı) Nedir?

 Mide fıtıkları her insanda görülebilecek türde bir sağlık problemidir. Fakat bu mide fıtıklarının bazı farklı çeşitleri bulunur. Büyük mide fıtığı yaşayan kişilerde daha net belirtiler görülür. Tüketilen gıdalar yemek borusuna geri dönerek, midenin ekşimesine neden olur. Bu durumlar bazen geçici olabilir. Fakat sürekli devam eden bu semptomlar kişilerin zorlu bir süreç yaşamasına neden olabiliyor. Görülen belirtiler neticesinde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekiyor.

 Doktorlar, mide fıtığının incelemesini yaparak büyüklüğünü değerlendirir. Özellikle mide fıtıklarında reflü seviyesi de önemli bir rol oynuyor. Doktorlar reflü seviyesinin durumunu kontrol ederek, cerrahi operasyon yapılıp yapılmayacağına karar verir. Cerrahi operasyonlar sonucunda kesin bir sonuç alınabiliyor. Mide fıtıklarının iki türü bulunuyor. Bu türler şu şekildedir;

Haberin Devamı

Kayan tipte mide fıtığı

Paraösefageal mide fıtığı

Vücutta yemek borusu diyaframda bulunan boşluktan geçerek mideye yapışır. Kayan tip mide fıtıklarında, mide ve yemek borularının alt bölgesinde diyafram yolu sayesinde göğse doğru kayma olur. Kayan tip bir diğer tür olan paraösefageal fıtığa göre daha fazla görülebiliyor. Sürecin ilerlemesiyle birlikte paraösefageal versiyonu oluşabiliyor. Bu seviyelere ulaşmadan kişilerin tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.

 Hiatal Herni Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Mide fıtığı olan kişiler bazı belirtiler göstermeye başlar. Bu belirtiler şu şekildedir;

Midenin ekşimesi

Ağız kokuları

Şişkinlik

Ani geğirmeler

Mide bulantıları

Kusma

Karın ağrısı

Nefes darlığı

Yutma güçlüğü

Hiatal herni, gösterdiği belirtilerle insanları oldukça rahatsız edebiliyor. Doktorlar mide fıtığı seviyesini belirleyerek cerrahi tedaviler uygulayabiliyor. Küçük mide fıtıklarında doktorlar genellikle ilaç tedavileri uygulayarak, hastanın iyileşme sürecini hızlandırıyor.

Yazarlar