Değişim Yolculuğu

Farklılaşmak, değişmek, bir halden diğerine geçmek istiyoruz. Bunun zamanı da çoğu zaman işyerinde terfi hayaline kavuşamayıp arkadaşımız terfi ettiğinde, evlilik hayali kurup terk edildiğimizde, bir yatırım yapıp kaybettiğimizde hayatımızda bir restorasyon zamanı geldi deriz. Paulo Coelho’da “değişimler, her zaman bunalım anında gerçekleşirler” sözüyle bunu teyit ediyor.

Aslında o an ne olduğunuzu belirleme zamanıdır. Kimlikleri bir kenara koyarsınız, ben neyim, sıfatlarım neler, yaşam amacım nedir dersiniz.

Haberin Devamı

İşte yaşam amacınızı bulmak yolunuzun geri kalan kısmı için bir ışıktır.

Ne olmak istediğiniz ile ilgili hayal kurdunuz mu hiç? O hayalle bugünkü mevcut durumuz arasındaki farkı tespit ederek yapılması gerekenleri, kendinize katmanız gerekenleri belirleyebilirsiniz. İlber Ortaylı “İyi düşünmek için esasen yalnız kalmak gerekir. Maalesef Türklerin böyle bir kabiliyeti yoktur. Türkler, yalnız olmamanın getirdiği garantiye, yani tehlikeden uzak yaşamanın konforuna güvenir, ama bu da yaratıcılığı öldürür.” diyor. Bizler konfor alanımızı terk etmekten korkuyoruz çoğunlukla. İlişkiler, ortaklıklar, iş yerindeki bağımlılıklar böyle devam etmiyor mu? Her birimiz ne olmak istediğimize karar verdiğimiz gün, kim bilir nerede olacağız, hangimiz şu an olduğumuz yerde olacak?

Hayatımız bir oyun hamuru ise ve biz şekil verebilsek nasıl bir şekil verirdik? Bunu hiç düşündünüz mü? Bugün bir danışanım geçtiğimiz hafta oğlunun Amerika’ya gitmesini istememiş, oğlu pasaport kontrolünden geçişini yapıyor, ancak bir önceki geçişte gösterdiği kart bir sonraki noktada bulunamıyor. O kart olmadan uçağa alınmıyor ve çocuk ertesi günü Amerika’ya gidiyor. Düşüncelerimizle neler gerçekleştirdiğimizi bilsek, ağzımızdan çıkan her sözün dua olduğunu bilsek belki kelimeleri daha özenli seçer, düşüncelerimiz için de kaptanlığı kimseye bırakmazdık.

Değişim için ne bekliyoruz? Değişecek olan biziz. Birine veya bir olaya bağlı değişim değil istediğimiz. Biz ne istiyorsak o olalım. Büyükler istiyor diye, toplum onaylıyor diye yaptığımız seçimleri unutun. Artık “ben” oluyorum ve istediğim “ben”i yaratıyorum.

Haberin Devamı

Bunun hayatınızda yaratacağı farklılığı bilmek isterseniz hemen yolculuğa çıkalım…