Sağlık Holter Nedir, Holter Cihazı Nasıl Takılır? Holter Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Holter Nedir, Holter Cihazı Nasıl Takılır? Holter Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?

22.03.2021 - 12:19 | Son Güncellenme:

Holter nedir, holter cihazı nasıl takılır? Holter testi sonucu nasıl yorumlanır? Holter kimlere hangi durumlarda takılır? Holter takmanın faydası nedir? Holter takmanın herhangi bir dezavantajı var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Holter Nedir, Holter Cihazı Nasıl Takılır Holter Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır

Holter, normal yaşayan bir kişinin kalbinin elektriksel aktivitesinin 24 veya 48 saatlik bir kaydıdır.

Haberin Devamı

Holter Nedir? 

Holter, kalbin sürekli olarak, yani elektrokardiyogramın (EKG) 24 saatlik bir süre boyunca kaydedilmesinden oluşur. Bu kayıt, kişi normal yaşarken, alışkın olduğu günlük aktiviteleri gerçekleştirirken yapılır. 

Bu cihaz, kalbin elektriksel aktivitesini yakalar ve sürekli olarak dijital ortama kaydeder. Belirli bir süre sonra genel olarak 24 saat (daha nadiren 12 veya 48 saat), kişi cihazı kuran kardiyoloğa iade eder. Kayıt bilgisayar tarafından analiz edilir, doktor sonuçları yorumluyor.

Holter Cihazı Nasıl Takılır? 

Elektrotlarla donatılmış küçük bir kutu olan kardiyak Holter, örneğin kalp hızının hızlanması veya yavaşlaması durumunda ritmin ve kalp atış hızının uzun bir süre kaydedilmesine izin verir. Cihaz uzman doktor tarafından göğüs üzerine takılır.

Haberin Devamı

Verilerin analizi, kalp atışlarının frekansını 24 saat boyunca gerçek zamanlı olarak bilmeyi ve aynı zamanda ritim anormalliklerini, ekstrasistolleri, taşikardiyi görselleştirmeyi mümkün kılar 

Holter Testinin Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Holter, belirli kardiyak patolojileri elektrokardiyogramdan daha kapsamlı olarak keşfetmenizi sağlayan bir muayenedir. Holter, kalp ritmi döngüsünü inceleyerek bir gün boyunca kalp ritmini ve iletim bozukluklarını keşfetmenize olanak tanır. Böylelikle bazen hedeflenmesi zor olan semptomlarla kalp atış hızı arasında ilişki kurulmasını mümkün kılar.

Holter, doktor semptomlardan veya tedavinin etkinliğini veya kalp pilinin düzgün işleyişini değerlendirmek için anormal bir kalp ritminin sorumlu olduğunu düşündüğünde belirtilir. Esas olarak teşhis amaçlı kullanılır. Semptomsuz deneklerde, iki durumda bir holter gösterilebilir. Hasta, ritim bozukluğu ile ilgili endişeleri artıran bir hastalığın taşıyıcısıdır. Doktor, tıbbi muayene (veya rutin bir elektrokardiyogram) sırasında anormallikler fark eder. Böylece, bir miyokard enfarktüsünden sonra, sistematik holter, diğer araştırmalardan bağımsız olarak prognostik bilgi sağlar.

Holter Ne İçin Takılır?

Belirgin bir neden olmaksızın semptom gösteren hastalarda, bir holter, bozukluklar ile kalp ritmi arasındaki ilişkiyi kurmayı ya da tam tersine başka duygulanımlara yönelmeyi mümkün kılacaktır. En sık görülen semptomlar çarpıntı, halsizlik ve senkoptur. Daha nadiren nefes darlığı veya göğüs ağrısıdır.

Haberin Devamı

Kalp pili taşıyıcılarında holter, özellikle geceleri kalp pilinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kullanışlıdır. Son olarak bir holter, belirli tedavilerin etkisini kontrol etmek için kullanışlıdır.

Yazarlar