Sağlık İç Guatr Ve Dış Guatr Nedir? Guatr Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir?

İç Guatr Ve Dış Guatr Nedir? Guatr Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir?

13.03.2021 - 16:41 | Son Güncellenme:

Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülen guatr rahatsızlığı gündelik yaşamı önemli ölçüde etkiliyor. Çoğunlukla iyot eksikliğinden kaynaklanan ve birkaç türü bulunan guatr, ağrısız bir rahatsızlık olarak biliniyor. İyot guatrın her ne kadar başlıca nedeni olsa da iyot bakımından yetersiz beslenme kadar gereğinden fazla iyot kullanımı da guatr riskini artırmaktadır. Boyunda oluşan şişkinlikle kendini gösteren guatra dair pek çok husus merak edilmekle birlikte "İç guatr ve dış guatr nedir? Guatr çeşitleri ve belirtileri nelerdir?" gibi önemli konu başlıklarını sizler için derledik.

İç Guatr Ve Dış Guatr Nedir Guatr Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir

 Guatr, boynun alt kısmında yer alan ve kelebek şeklindeki tiroid bezinin büyümesi olarak ifade ediliyor. Tiroid bezi büyümeyi kontrol eden hormonları üretmekle beraber sindirim sistemi, beyin, kalp ve vücut ısısına kadar vücudun birçok alanında etkin rol üstlenmektedir. Guatr'ın türüne bağlı olarak tedavi yöntemi değişmektedir. Tiroid bezinin küçülmesi için ilaç tedavisi yanında iyot ve potasyum takviyesine başvurulmaktadır. Tiroid bezinin aşırı hormon ürettiği durumlarda radyoaktif iyot tedavisi; ilerleyen, tedaviye cevap vermeyen guatr türlerinde ameliyatla tiroid bezi alınmakta, ameliyat sonrası ömür boyu ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

 İç Guatr ve Dış Guatr Nedir?

 Göğüs boşluğunun içine doğru büyüme gösteren vakalar "iç guatr" olarak tanımlanır. Boyunda gözle görülen nodüller ise "dış guatr" ifadesi ile açıklanmaktadır. Göğüs boşluğuna büyüyen vakalarda guatr kitlesi nefes borusuna ve damarlara bası yapmaktadır.

 Guatr Çeşitleri Nelerdir?

 Guatr çeşitleri; Basit guatr, nodüler guatr ve dalan guatr olarak belirtilmektedir. Basit guatrda, tiroid hormonları normaldir. Bez içinde nodül yoktur. Tiroid bezinde büyüme bulunmaktadır. Bu sebeple basit guatr olarak adlandırılmaktadır. Nodüler guatrda, tiroid bezi büyür fakat bez içinde nodül denilen

 nohut büyüklüğünde yumrular mevcuttur. Nodüler guatrda tiroid hormonları normal ya da artmış olabilir. Dalan guatr ise tiroid bezinin göğüs kafesi içine doğru büyümesi ve göğüs kafesi içine girmesi ya da dalmasıdır.

Haberin Devamı

 Guatr Belirtileri Nelerdir?

 Guatr'ın başlıca belirtileri şöyledir:

 - Boyunda şişlik

 - Öksürük

 - Yutma güçlüğü

 - Boğazda yumru hissi

 - Solunum sıkıntısı

 - Ses kısıklığı

 Bununla birlikte guatr bazı olgularda hiç belirti vermeyebilmektedir.

Yazarlar