DEKORASYONDA RENK KULLANIRKEN DİKKAT !

Merhaba sevgili milliyet okurları

Dekorasyon ve iç mimaride en çok dikkat etmemiz gereken şey renklerdir.Her tarzın ve stilin kendi içinde kullanılması gereken renkleri vardır. Evinizde ve yaşam alanlarının genelinde dekorasyonunu oluştururken ,renkleri nasıl kullanırız bunlardan bahsetmek istiyorum.

Renkler kullanıldıkları mekanda hem estetik anlamda , hemde mekan kişiliği olarak ciddi etkiler yaratırlar. Aynı zamanda mekanda yaşayan kişileri psikolojik olarak etkileyen önemli etkilere de sahiptir.Çünkü her rengin psikolojik etkileri vardır.Bu çok yoğun hissedildiği için renk kullanımına hem dikkat etmek hemde kullanırken mekanın hangi amaç için kullanıldığını gözden kaçırmamak gerekir. Mekanın mimari yapısı , aldığı ışık miktarı ,oluşturmak istediğimiz mekan karakteri de renk kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılardır.

Haberin Devamı

Sıcak ve soğuk renkler olarak ayırdığımız renk kartelasını birlikte kullanmak yine önemli bir ayrıntıdır.Çok soğuk renkler veya çok sıcak renkler tek başına kullanıldığında rahatsızlık verebilir.Bu yüzden kombinasyonlarını doğru kullanmak ve bu iki renk kartelasını bir arada kombinlemek önemlidir.Sıcak renkler olan ; kırmızı,turuncu , sarı gibi renkleri soğuk renkler olan ,mavi,yeşil,mor gibi renklerle kombinlerken ,beyaz,ekru ,açık vizon gibi natürel renklerle tamamlamak gerekmektedir. Mekanda tamamlayıcı renkler yine önemli bir noktadır.

Sıcak renklerin geneli , özellikle koyu tonları mekanda ciddi olarak aktif enerjiler yaratırken soğuk renklerin özellikle açık tonları mekanda sakinlik,ve huzur etkisini fazlaca hissettirecektir.Bir arada kullanmak için örneğin soğuk renklerden turkuaz,cam göbeği yeşilini sıcak renklerden olan turuncu veya nar çiçeği rengiyle kombine ederek ,tamamlayıcı renk olarak krem yada ekruyu ile tamamlayabilirsiniz..Burda önemli olan mekanın hangi amaca hizmet ettiğidir.Örnekte belirttiğim gibi varolan bir kombinasyonu yatak odasında kullanmak uyku kalitenizi etkileyeceği için tercih etmemek gerekir. Bu tarz kombinasyonları oturma odalarında veya hol/ antrelerde kullanabilir ,mekanlarda odak noktası olarak belirlediğiniz ana merkez alanlarda kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hepinize rengarenk, huzur, mutluluk dolu bir hafta diliyorum.

Sevgilerimle

İç mimar Meral Akçay

http://www.fengshuiakademisi.com

http://www.borneomimarlik.com

http://meral@borneomimarlik.com

https://twitter.com/Meral_Akcay