Genel Sağlık İdrarı tutmak böbrekleri tehdit ediyor

İdrarı tutmak böbrekleri tehdit ediyor

27.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, idrarı tutmanın çok zararlı bir alışkanlık olduğunu belirterek, "İdrarın, idrar kesesinden böbreklere geri kaçması böbreklerde zarara yol açar" dedi.

İdrarı tutmak böbrekleri tehdit ediyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, idrarı tutmanın çok zararlı bir alışkanlık olduğunu belirterek, "İdrarın, idrar kesesinden böbreklere geri kaçması böbreklerde zarara yol açar" dedi.
        
Prof. Dr. Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudun her gün 1.5 litre suya ihtiyaç duyduğunu söyledi. vücudun, zararlı hale gelmiş sıvı atıkları idrar olarak dışarı atmak zorunda olduğuna dikkati çeken Yorulmaz, "Aksi halde biriken idrar, önce idrar torbasına, sonra idrar torbasıyla böbrekleri birleştiren borulara ve sonra da böbreklere baskı yaparak veya kolayca mikroplarla buluşarak böbrek yetmezliğine kadar varabilen çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilecektir" diye konuştu.
        
İdrar torbasının normalde 300-350 mililitreye kadar dolabildiğini belirten Yorulmaz, bunun boşaltılmaması halinde yeni gelen idrarın, idrar torbasını gerginleştirdiğini, bunun da kas yapısının zayıflamasına neden olabildiğini kaydetti. Bu nedenle idrarı tutmanın çok zararlı bir alışkanlık olduğunu ifade eden Yorulmaz, şunları kaydetti:
        
"Kız çocuklarında idrarı tutma, bekletme, sıkıştırma, tuvalete gitmeye direnme, çeşitli vücut hareketleriyle idrarı geri itmeye çalışma ve kasma daha sık görülmektedir. Küçük çocuklarda ise oyuna dalmak, çizgi film seyretmek gibi gerekçelerle idrarı boşaltmak ertelenebilmektedir.
 
Sonuçta bazen idrarın kaçırılması ya da tuvalete son anda yetişmek gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. İdrarın idrar kesesinden böbreklere geri kaçması böbreklerde zarara yol açmaktadır."
        
İdrarını tutanlarda görülen sorun
        
Prof. Dr. Yorulmaz, idrarını tutma alışkanlığı olanlarda en sık görülen sorunun sistit denilen idrar torbası enfeksiyonu olduğunu söyledi.
        
İdrarı dışarıya boşaltan kanalın erkeklere göre daha kısa olduğu için kadınlarda ve kız çocuklarında sistitin daha sık görüldüğünü ifade eden Yorulmaz, bu nedenle çocuklara küçük yaşta doğru tuvalet alışkanlığını kazandırmanın, tuvalet eğitiminde aceleci ve baskıcı olmamanın, ileride oluşabilecek böbrek ve idrar yolu hastalıklarından korunmada büyük önem taşıyacağını bildirdi.
        
Böbreklere idrar kaçması sonucu ortaya çıkan böbrek yetmezliğinin özellikle çocukların önemli bir sorunu olduğunu belirten Yorulmaz, "Böyle bir durumda çocuklara 2-3 saatte bir düzenli olarak idrara gitme eğitimi verilmelidir" dedi.

Yazarlar