Sağlık İlk Adet Nasıl Olur? İlk Adet Kanı Rengi Nasıl Olur, Kaç Gün Sürer?

İlk Adet Nasıl Olur? İlk Adet Kanı Rengi Nasıl Olur, Kaç Gün Sürer?

04.03.2021 - 20:13 | Son Güncellenme:

Kızlarda ergenlik döneminin başlanması olarak kabul edilen regl, pek çok kişide farklı zamanlarda meydana gelmektedir. Ergenliğin en belirgin özelliği olan adet, kişiden kişiye değişmektedir. İlk adetin zamanı ve kişinin ilk adet olduğu yaşı tamamen genetik özellikler sebebiyle meydana gelir. Aynı zamanda ilk adet döneminde kanın rengi, adet süresi ve genel bilgileri derledik.

İlk Adet Nasıl Olur İlk Adet Kanı Rengi Nasıl Olur, Kaç Gün Sürer

İlk adet dönemi, kızların genç kızlığa girdiğinin belirtileri arasındadır. Özellikle ergenlik belirtilerinin başında yer alan bu dönem, pek çok kişi için farklı şekillerde meydana gelmektedir. Adet nasıl olur sorusu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak isteyen kişiler yazımızı takip ederek tüm sorulara yanıt bulabilmektedir.

Haberin Devamı

İlk Adet Nasıl Olur?

Ergenlik döneminin başlaması ile vücutta hem fiziksel hem de kişinin karakteri olarak bazı değişiklikler yaşanmaktadır. Bu durumun en belirgin özelliklerinden biri kızların regl olmasıdır. Genellikle 12 ila 15 yaş arasında gerçekleşen bu durum menopoza kadar devam etmektedir. İlk adetin nasıl olduğu ve kaç gün sürdüğü ise merak edilen konulardan biridir. İlk adet kişinin az miktarda kanama yaşaması ile meydana gelmektedir.

Lekelenme olarak da adlandırılan bu durum sonrasında düzene girerek günlük olarak yaşanmaktadır. Yumurtalıklardan düşen yumurta sayesinde gerçekleşen adet döneminin başlangıcı ise 12 ya da 15 yaş arasında kabul edilmektedir. İlk adet olan kızların göğüslerinde şişlik ve hassasiyet artışı meydana gelmektedir. Aynı zamanda adet görmeden önce vajinadan beyaz akıntılar da yaşanmaya başlanır. Vücudun şekillenmesi ve kalçaların daha belirgin bir forma girmesi de ilk adet döneminin gelme habercileri arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

İlk Adet Kanı Rengi Nasıl Olur ve Kaç Gün Sürer?

İlk adet kanı bazı kişilerde çok açık bir renk olurken bazı kişiler de ise genetik yapıya bağlı olarak kahverengi gelmektedir. İlk adet yaşayan kişiler bu adet dönemini lekelenmeler ile geçirmektedir. Yaklaşık 2 yıl içerisinde normal düzene giren adet periyodu ilk başlarda birkaç gün olarak düzensiz şekilde görülmektedir. İlk adet olan kişiler genellikle 1 ila 3 gün ya da 3 ila 5 gün aralığında adet kanaması yaşamaktadır.

İlk Adet Ağrılı mı Olur?

Genç kızlığa adım atmanın temellerinden biri olan adet, pek çok kişi de 12 ila 13 yaşları arasında görülmektedir. İlk adet gören kişiler genel olarak durumu pek kavrayamaz. Bu nedenle başlarda adet dönemi lekelenme şekilde meydana gelerek pek fazla ağrı ya da sancı yaşanmamaktadır.

 

Yazarlar