Genel Sağlıkİnme ya da felç sonrası beyin nasıl iyileşir?

İnme ya da felç sonrası beyin nasıl iyileşir?

21.05.2021 - 13:11 | Son Güncellenme:

İnme ya da felç sonrası beyin nasıl iyileşir? Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Özkan Yükselmiş, inme ya da felç sonrası beyin tedavisini sizler için anlattı.

İnme ya da felç sonrası beyin nasıl iyileşir

Beyninizin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelir ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

İnme sonrasında beyin fonksiyonları kaybolabilir; kişide konuşma, yutma, görme fonksiyonlarında hasarlar meydana gelebilir. Genellikle felç hastalarda damar tıkanıklığına da yol açabilir. İnmeye yol açan risk faktörleri ise kol ve bacakta görülen güç kaybı, ani gelişen konuşma bozukluları, görme bozuklukları, çift görme, baş ağrısı ve bulantıdır. Bu belirtiler fark edildiğinde hemen acil servise başvurulmalıdır.

Nasıl teşhis edilir?

Genel sağlık kontrollerinin ardından tomografi ve diffüzyon emar çekilmesi gerekebilir. Teşhis konulduktan hemen sonra tedavi süreci hemen başlatılmalıdır.

Nasıl tedavi edilir?

İnme tedavisinde tercih edilen yöntemlerin en başında inmeyi tetikleyen damar tıkanıklığı problemi giderilir. Kanamaya bağlı inme geçekleştiyse beyin cerrahisi tarafından ameliyat yapılması gerekebilir. Erken teşhis edildiğinde, hastanın durumuna ve inmenin şiddetine göre yoğun bakım, nöroloji ya da beyin cerrahisi kliniklerinde yatarak tedavi edilmesi gerekebilir.

Haberin Devamı

Öncellikle tıbbı veya girişimsel tedaviler uygulanır, ardından inmenin tekrarını önlemek için ilaç tedavisi uygulanır. Bunun dışında inme/felç tedavisinde, robotik fizik tedavi yöntemi de uygulanabilir. Robotik fizik tedavisi ile hızlı bir iyileşme sağlanabilir.

Robotik tedavi yöntemleri

Robotik yatak tedavisi ile hasta dik konuma getirilir ve yürümeye başlatılır. Pasif yürüme egzersizleri uygulanır. Bu sayede hastanın hareket yeteneği artırılabilir. Ardından uygulanan düzenli egzersiz uygulamalarıyla büyük oranda iyileşme sağlanabilir.

İkinci olarak el-kol robotu ile üç boyutlu egzersizler yaptırılarak gündelik hayattaki aktiviteler rahatlıkla yapılabilir hale gelebilir. Bu tedavide hastanın el-kol hareketlerini algılayarak kontrol eden sensörler kullanılır. Bu sensörler sayesinde hareket yeteneği hassas bir şekilde kontrol edilebilir. Hastanın hareket yeteneği arttıkça cihazın verdiği destek azaltılır.

Yürüme yeteneğini kısmen kaybetmiş hastalar için yürüme robotu tedavisi tercih edilebilir. Yürüme robotu ile hasta ayağa kaldırılıp yürüme pratiği yaptırılır. Leğen kemiği ve kalça bölgesindeki zorlanmaları kontrol altına alarak yürüme egzersizi yapılmasını sağlar. Ayak bileği-diz-kalça dizilimi korunarak ayak tabanında doğal basınç oluşturulur.

Haberin Devamı

Yerçekimsiz yürüme bandı ile hastanın vücut ağırlığı yüzde 80 oranında azaltılabilir. Bu sayede hastanın güven içinde egzersizleri yapması sağlanır. Bu tedavinin avantajları arasında yürüme bilgilerinin gerçek zamanlı olarak alınması, düşmeye karşı güvenli alan oluşturması, kuvvet ve dayanaklığa dayalı egzersizlerin yapılması yer alır.

İnme ya da felç sonrası beyin nasıl iyileşir

Uzm. Dr. Özkan Yükselmiş

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Acun Ilıcalı'ya seslendi! 'Survivor'a geri dönsün'
Acun Ilıcalı'ya seslendi! 'Survivor'a geri dönsün'

Cadde | 02.05.2025 - 14:46

Poyraz'ın şaibeli elenmesinin ardından gelen tepkilere Nagihan Karadere de katıldı.

Yazarlar