03.04.2021 - 17:16 | Son Güncellenme:
İnsülin hormonunun farklı çeşitleri bulunmaktadır. Hangi insülinin tercih edileceği doktorun uygulayacağı tedaviye göre farklılık göstermektedir. Vücutta insülin salınımı iki ayrı şekilde olmaktadır. Bunlar bazal insülin salınımı ve bolus insülin salınımıdır.
İnsülin Çeşitleri Nelerdir?
Bazal insülin salınımı yemek tüketilmediği zamanlarda vücudun ihtiyacı kadar olan insülinin salgılanması anlamına gelmektedir. Bolus insülin salınımı ise yemek yedikten sonra ihtiyaç duyulan yüksek miktardaki insülinin salgılanmasına verilen isimdir.
İnsülin temelde kandaki şekerin hücrelere aktarılmasını sağlayarak kan şekerinin düşürülmesini sağlamaktır. İnsülin tedavisi uygulanma durumları;
Diyet ile kontrol edilemeyen hamile diyabeti
Tip 1 diyabet
Bazen tip 2 diyabet
Yüksek şekere bağlı olan acil durumlarda uygulanmaktadır.
İnsülin ilk olarak 1921 yılında Dr. Banting ile öğrencisi olan Best tarafından bulunmuştur. 14 yaşında durumu çok ağır olan hasta Leonard Thomson'a insülin verilmiş ve bunun sonucunda çocuğun durumunun iyiye gittiği görülmüştür.
İnsülin Tipleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İnsülin çeşitleri de farklılık göstermektedir. Bazal insülin çeşitleri;
Orta Etkili İnsülin (NPH): bu insülin yaklaşık 12 ile 16 saat arasında ekilidir.
Uzun Etkili İnsülin: Bu insülinler yaklaşık 24 saatlik etkileri ile bilinmektedir.
Ultra Uzun Etkili İnsülin: Yaklaşık 40 saatlik bir etki süresi bulunmaktadır.
Bolus insülin çeşitleri ise şu şekildedir;
Kısa Etkili İnsülinler: Bu insülinler yemek yenmeden yaklaşık yarım saat önceden yapılmalıdır.
Hızlı etkili insülinler: Bu insülin çeşitleri, Apidra, Humolog ve Novorapid
İnsülin uygulamalarından önce mutlaka ellerin yıkanıp dezenfekte edilmesi gerekir. İnsülin uygulamadan yaklaşık 15 dakika öncesinden buzdolabından çıkarılıp sonrasında uygulama yapmak gerekir. Eğer uygulayacağınız insülin bulanık ise o zaman avuç içinizde 10 defa yuvarlamanız gerekir. Ancak bu işlemi hızlı bir şekilde çalkalama olarak yapmamalısınız.
Öncelikle insülin kalemine iğne ucunun takılması gerekmektedir. İğne kapağı çıkarılarak 1-2 ünitelik insülin dozunun ayarlaması yapılmaktadır. İnsülin kaleminin dik bir şekilde tutulması oldukça önemlidir. İğnenin uç kısmından insülin damlası gelene kadar öncelikle hava alma işleminin yapılması gerekmektedir.