Sağlık İnsülin Direnç Testi (Homa Ir Tetkiki) Nedir? Homa-Ir Yüksekliği Kaç Olmalıdır?

İnsülin Direnç Testi (Homa Ir Tetkiki) Nedir? Homa-Ir Yüksekliği Kaç Olmalıdır?

25.02.2021 - 13:07 | Son Güncellenme:

İnsülin direnci, gün içindeki hareketin az olması, işlenmiş gıdaların çok sık tüketilmesi, karbonhidrat tüketimi sebebi ile ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında pek çok ciddi hastalığın oluşumuna da neden olabilmektedir. Bu sebeple kişilerin yediği gıdalara dikkat etmesi oldukça önemlidir. İnsülin direnci testi (Homa IR tetkiki) nedir? Homa-Ir yüksekliği kaç olmalıdır? İşte merak edilen tüm detaylar...

İnsülin Direnç Testi (Homa Ir Tetkiki) Nedir Homa-Ir Yüksekliği Kaç Olmalıdır

İnsülin direnci genellikle kilo verememenin en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Bazı konularda dikkatli olmak ve sağlıklı beslenme ile bu problemin aşılması mümkündür. İnsülin direncinin aşılamadığı durumlarda ise bir doktora görünmek oldukça önemlidir.

İnsülin Direnç Testi (Homa Ir Tetkiki) Nedir?

İnsülin direnci rahatsızlığı genelde karbonhidrat bakımından zengin olan yiyeceklerin aşırı tüketilmesi sebebi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İnsülin direnci kalp, beyin gibi organları etkiler. Bunun yanında karaciğer yağlanması gibi sorunların da ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

İnsülin direnci rahatsızlığında pankreas yorulduğu için bir süre sonra insülin üretimini durduracaktır. Bunun sonucunda da kandaki şeker miktarında bir artış meydana gelecektir. Bu sebeple de kişilerde öncelikle kan şekeri düşüklüğü ve hemen acıkma gibi sorunlar ortaya çıkarken zamanla şeker hastalığı gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır.

Kilosu fazla olan kişilere ve bunun yanında gizli şekerden şüphelenilen kişilere Homa-ır testi yapılır. Bu testte pankreasın ürettiği insüline karşı vücudun herhangi bir direnç oluşturup oluşturmadığı kontrol edilmektedir.

İnsülin Direnci Belirtileri Nasıldır?

Eğer insülin direnciniz varsa vücudunuzda bir takım belirtiler görülmeye başlayacaktır. Bunlar;

Haberin Devamı

● Kadınlarda adet düzensizliklerinin meydana gelmesi
● Yemekte sonra kişilerde ağırlık olması ve uykulu olma hali
● Karaciğerde yağlanma gibi problemlerin meydana gelmesi
Yemek sonrası kan şekerinin ani düşmesi sebebi ile el ve ayaklarda titreme meydana gelmesi
● Kasık, boyun ve koltuk altı gibi alanlarda ciltte koyulaşma meydana gelmesi
● Midede sürekli bir kazınma durumu
● Bel çevresinde artan kilo alımı
● Kilo alımının kontrol edilememesi
● Sürekli yorgunluk hali
● Sürekli tatlı yeme isteği oluşması

Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçına sahip olan kişilerin mutlaka bir endokrinoloji ya da dahiliye doktoruna görünmesi gerekmektedir.

Homa-Ir Yüksekliği Kaç Olmalıdır?

Homa-Ir tetkiki için kişilerden açlık kanı alınarak test yapılır. Bu testten önce kişilerin 12 saat gibi bir süre aç kalması gerekmektedir. Alınan kandan açlık kan şekeri ile insülin direnci ölçümleri alınır. Sonrasında bu değerler birbiriyle çarpılarak çıkan değer 22.5'e bölünmelidir. Bu şekilde Homa-Ir değeri hesaplanabilmektedir.

Normal bir insanda Homa-Ir değeri 2.5 mg/dL değerinin altında olması beklenir. Eğer bu değerden yüksek ise o zaman kişilerde insülin direnci olduğu söylenebilmektedir.

Yazarlar