Genel Sağlık İshal deyip geçmeyin!

İshal deyip geçmeyin!

29.09.2011 - 11:07 | Son Güncellenme:

İshal, bağırsak hareketlerinde artış, tuvalete çıkma sıklığı ve sıvı dışkıyla kendini belli eden bir rahatsızlıktır. HIV hastalarında ishal sık görünen bir durumdur.

İshal deyip geçmeyin

İshal deyip geçmeyin
İshal çoğu zaman dikkate alınmasa da aslında önem verilmesi gereken bir sorundur. Hafif vakalar bir kaç gün içerisinde geçecektir. Ağır olanlar ise ciddi su ve mineral kaybına neden olabilir.

İshal tehlikeli midir?

İshalin en büyük tehlikesi susuzluktur. Sürekli sıvı halde atılan dışkı vücudun susuz kalmasına neden olur. Bu nedenle ishal olduğunuzu anladığınız anda sıvı tüketimini arttırmanız gerekmektedir. Suyla birlikte elektrolit yani bazı mineralleri de kaybettiğiniz göz önüne alınırsa beslenmeye de dikkat edilmelidir. İshal ile kaybedilen mineraller sodyum ve potasyumdur.

Ağır ishal vakaları ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddidir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda ishal çok daha kötü sonuçlar doğurabilir.

İshale sebep olan etmenler

İshalin sebebinin tespit edilmesi çok kolay olmayabilir. Bazen enfeksiyonlar sebebiyle bazen de süt ürünlerinin hazmedilememesi sonucu görülebilir. Duygusal stres de ishale yol açabilir. Enfeksiyonların sebebi ise bakteri, virüs, parazitler ve mantar olabilir.

İshal iken yenilmemesi gerekenler;

Süt ürünleri
Kızarmış besinler
Margarin, fındık gibi yağ içeren besin maddeleri
Baharatlı yiyecekler
Çiğ meyve ve sebzeler

İshal ilen tüketilmesi gerekenler;

Muz
Beyaz pirinç
Kraker veya beyaz ekmek
Haşlanmış yumurta
Patates püresi
Yoğurt

Yazarlar