Yaşam Işık Kirliliği Nedir, Nedenleri Nelerdir? Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Işık Kirliliği Nedir, Nedenleri Nelerdir? Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

03.03.2021 - 04:22 | Son Güncellenme:

Modern yaşam ile birlikte bireylerin hayatlarını güzelleştiren ve konforlarını arttıran birçok pozitif yanı gelmiş olmaktadır. Bu pozitifliğin yanında negatif olan özellikleri olarak bilinen ışık kirliliği de pek çok birey tarafında merak edilmekte ve tedirginlik yaratmaktadır. Bireylerin merak ettikleri soruların başında Işık kirliliği nedir, nedenleri nelerdir? Işık kirliliğinin olumsuz etkileri nelerdir? Şeklinde soruları bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Işık Kirliliği Nedir, Nedenleri Nelerdir Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir


Işık kirliliği ilk ampulün icadından itibaren pek çok kişi tarafından eleştirilmiş ve dikkat edilmesi gerektiği söylenilmektedir. Bu durum bazı şehirlerde ve bazı toplu yerleşim yerlerinde oldukça fazla olmaktadır. Ve bu yine sadece insanların değil birçok canlığının hayatını etkilemektedir.

Işık Kirliliği Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Işık kirliliği genellikle oldukça kalabalık şehir ve oldukça sık tercih edilen tatil mekânlarında görülmektedir. Işık kirliliğinin önüne geçilmesi için birçok sağlık kuruluşu ve çevreciler tarafında çalışmalar başlatılmaktadır. İlk olarak sahillerde ışık kirliliğini en aza indirmek için çalışmalar yapılmaktadır. Işık kirliliğinin temelde nedenleri küçük bir alanı aydınlatmak için dahi çok yüksek enerjilerde farların kullanımasın olmaktadır. Bu durum pek çok canlının göz yapısına zarar vermektedir.

Işık Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Işık kirliliğinin en çok belirtileri ev en çok zararları kaplumbağalar üzerinde gözlenmektedir. Bu canlılar oldukça hassas ve oldukça kırılgan canlılar olmaktadır. Gündüzleri genellikle kumlara yumurtalarını bırakmaktadırlar. Bu yumurtalar zaman için de güneşin de ısıtması ile ortaya çıkmaya başlarlar.

Bu meydana gelen canlılar genellikle doğum anları ay veya yakamoz olarak bilinene deniz tarafında olan aya doğru yürüyüşler şeklinde gerçekleşir. Fakat bazı durumlarda bu canlılar yanlış yere hareket ederek maalesef birçok araç tarafında çiğnenmektedir. Aynı zamanda ışık kirliliği birçok çocuk ve yaşlının göz yapısını da bozmaktadır.

 

Yazarlar