Sağlık İşitme Kaybı Dereceleri Nelerdir? Hafif, Orta, İleri Derece İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

İşitme Kaybı Dereceleri Nelerdir? Hafif, Orta, İleri Derece İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

12.03.2021 - 16:52 | Son Güncellenme:

İşitme kaybı dereceleri nelerdir? Hafif, orta, ileri derece işitme kaybı nasıl tedavi edilir? İşitme kaybı dereceleri neyi ifade eder? İşitme kaybı derecesi yüksek olan kişilerin duyma oranları nedir? İşitme kaybına dair tüm sorulara cevapları derledik.

İşitme Kaybı Dereceleri Nelerdir Hafif, Orta, İleri Derece İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir

 Dünya nüfusunun yaklaşık% 16'sının ciddi veya hafif işitme kaybına sahip olduğu tahmin ediliyor ve bu da yaklaşık bir milyar insanı temsil ediyor. İşitme kaybı, çevremizdeki sesleri işitme, yorumlama ve anlama zorluğunun artmasıyla karakterizedir.

Haberin Devamı

 İşitme Kaybı Dereceleri Nelerdir?

 İster hafif ister şiddetli olsun, işitme kaybı hızla bir sorun olabilir ve kişiyi bir engelli duruma sokabilir (sosyal olarak duyusal). İşitme kaybı genellikle yaşlanmayla bağlantılıdır, ancak işitme kaybını tetikleyebilecek ve hatta kötüleştirebilecek birçok neden vardır.

 Normal işitmede sessiz veya gürültülü bir ortamda belirli bir zorluk yaşamazsınız. Hafif kayıplarda özellikle gürültülü bir ortamdayken, zayıf veya uzaktaki sesleri ve konuşmaları duymakta zorluk çekiyorsunuz.

 Ortalama kayıpta kelimelerin algılanması zorlaşır, onları kolayca anlayabilmeniz için güçlü olmaları gerekir. Televizyonun, radyonun, mp3'ün sesini artırma eğilimindesiniz.

 Yüksek kayıplarda ise yüksek sesle veya size yakın olmadıkça kelimeleri duymazsınız. İşitme cihazınız yoksa imkansız değilse de, bir konuşmayı takip etmeniz çok zordur. Bazı yüksek sesler hala duyulabilir.

Haberin Devamı

 Hafif Orta ve İleri Derece İşitme Kayıpları Nasıl Tedavi Edilir?

 İşitme testleri, ne kadar ses duyabildiğimizi ölçer. Farklı test türleri vardır ve işitme uzmanınız işitme duyunuzu veya çocuğunuzun işitmesini değerlendirmek için sizinle birlikte en uygun testi yapacaktır.

 İşitme testlerinin sonuçları, odyogram adı verilen bir grafikle gösterilmektedir.

 İşitme kaybı ve sensörinöral sağırlık kalıcı olma eğilimindedir çünkü bunlar sinirlere veya iç kulağa zarar verir. Tek tedavi yöntemi, kulağın arkasına ses seviyesini elektronik olarak yükselten bir işitme cihazı takmaktır. İşitme cihazları, genellikle kulağın içine veya arkasına takılan bir cihazın bir çeşididir. Birçoğu, gürültülü ortamlar veya telefonda kullanım gibi çeşitli durumlarda onları daha etkili hale getirmek için programlanabilir.

 İşitme Kaybı Dereceleri Neyi İfade Eder?

 İşitme kaybı dereceleri hastanın duyma durumuna göre belirlenen oranlar üzerinden isimlendirilir.

 İşitme kaybı ve iletim sağırlığı bazen tıkanmanın nedeni ortadan kaldırılarak tedavi edilebilir.

 Gürültüye maruz kalma azaltılarak işitme sorunları önlenebilir. İşitme koruması, makineler kullanılırken veya her türlü yüksek sese maruz kaldığında her zaman kullanılmalıdır.

Yazarlar