Yaşam İşte dünyaya açılan gençler

İşte dünyaya açılan gençler

12.02.2009 - 00:55 | Son Güncellenme:

Dünyanın önde gelen üniversiteleri, başarılı Türk öğrencileri lisedeyken kabul ediyor. Öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döneceklerini ve ülkelerine hizmet edeceklerini söylüyor

İşte dünyaya açılan gençler

Her yıl dünyanın pek çok ülkesinden başvuru alan en iyi üniversiteler, başarılı Türk gençlerini ‘erken başvuru’ ile kabul etmeye başladı. Henüz liseden mezun olmayan öğrenciler, Oxford, Cambridge, Michigan, Pennsylvania, Columbia gibi üniversitelerde öğrenimi garantiledi.
Akademik başarıları oldukça yüksek olan öğrencilerin bu üniversitelere kabullerinde sosyal faaliyetlere katılımları, yarışmalarda elde ettikleri dereceler, yardım kampanyaları içinde yer almaları gibi etkenler de rol oynuyor.
VKV Koç Özel Lisesi, Robert Lisesi ve Eyüboğlu Lisesi’nde gö-rüştüğümüz yurtdışı üniversitelerini garantileyen öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döneceklerini ve ülkelerine hizmet edeceklerini söylüyor.
Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya’daki üniversitelerde finans mühendisliğinden tiyatroya kadar değişik alanlarda öğrenim görecek gençler, yurtdışını seçmelerinin nedenini ise ‘üst düzeyde kaliteli eğitim’ olarak özetliyor.
Yurtdışındaki üniversitelere erken başvuru yapıp kabulü gelen öğrencilerin kendileri için sonsuz gurur kaynağı olduğunu söyleyen VKV Özel Koç Lisesi Müdürü Koray Özsaraç, “Mezunlarımızın yüzde 40’ı yurt dışındaki üniversitelere giderken, geri kalan çoğunluk önemli ÖSS başarılarıyla istedikleri Türk üniversitelerine giriyor. Okulumuz Türkiye’de ve yurtdışında saygın ve başarılı öğrenciler yetiştiren bir okul” dedi.

Haberin Devamı

İşte dünyaya açılan gençler

Özel Koç Lisesi

Hepsi başarılı
Her 3 lisede de yurtdışı üniversitelerine kabul edilen çok sayıda öğrenciyle görüştük. İşte Türkiye’nin aydınlık yüzü gençlerin bazıları...
Cem Berk Yolbulan: Koç Lisesi öğrencisi. Georgetown Üniversitesi’ne kabul edildi. Hedefini; “Uluslararası siyaset okuyarak Birleşmiş Milletler’in ilk Türk genel sekreteri olacağım” şeklinde açıklıyor.
Deniz Varol: Koç Lisesi’nde burslu okuyor. Önümüzdeki yıl Franklin and Marshall College’de burslu olarak ekonomi okuyacak. Hedeflerinin büyük olduğunu söylüyor.
Alper Öktem: Koç Lisesi öğrencisi. Chicago Üniversitesi’nde ekonomi okuyacak. Ekonominin en iyi ABD’de öğrenileceğine inanıyor.
Ahmet Akyıldız: Eyüboğlu Lisesi’nde okuyor. Almanya’da Jacobs Üniversitesi’nin mühendisliğine burs alarak kabul edildi.
Merve Kaya: Eyüboğlu Lisesi’nde okuyor. ABD’de Florida Institute of Technology’de yıllık 20 bin dolar burs alarak moleküler biyoloji okuyacak.
Berna Aygün: Eyüboğlu Lisesi öğrencisi. Tıp veya biyokimya istiyor. Newcastle ve Jacobs üniversitelerinden burslu olarak kabul aldı.
Alara Bitlis: Robert Lisesi öğrencisi. Gelecek yıl Oxford Üniversitesi öğrencisi olacak.
Bennu Boyner: Robert Lisesi son sınıfında, 3 üniversiteden kabul aldı. Bunlardan biri de Cambridge Üniversitesi.
Feride Eralp: Robert Lisesi öğrencisi. Cambridge Üniversitesi’yle birlikte 2 üniversiteden daha kabul aldı.

Haberin Devamı

İşte dünyaya açılan gençler

Robert Lisesi

Erken başvuru nedir?
“Bazı Amerikan üniversitelerinin erken başvuru sistemi bulunuyor. Notları 9, 10 ve 11. sınıfta yüksek olan, SAT, TOEFL sınav sonuçları hazır, hedefine uygun üniversiteler belirlemiş öğrenciler bu üniversitelere başvurabiliyor. Ekim ayı sonuna kadar başvuru belgelerini yollamak gerekiyor. Cevaplar Aralık ortasında geliyor. Bazı üniversitelere erken kabul gelince gitmek zorunlu, bazılarında ise kurallar daha esnek. Harvard, University of Virginia gibi bazi universiteler erken başvuru sistemini kaldırdılar. Normal başvurular aralık ayı sonunda yapılıyor.”

Yazarlar