Genel Sağlık Kalite Sistem Laboratuarlarına Önemli Rol

Kalite Sistem Laboratuarlarına Önemli Rol

23.02.2012 - 15:13 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nden Kalite Sistem Laboratuarlarına AB’deki Gıda Kaynaklı Zoonoz Hastalıklar Mücadelesinde Önemli Rol

Kalite Sistem Laboratuarlarına Önemli Rol

Kalite Sistem Grubu, Avrupa Birliği’ndeki hayvansal kaynaklı gıdalardan bulaşan zoonoz hastalıklarla mücadelede çok önemli bir görev üstlenerek gıda güvenliği konusunda ülkemizi AB’nde temsil ediyor.

AB’nin önde gelen 13 ülkesinden 20 üniversite, araştırma enstitüsü ve resmi kontrol birimiyle birlikte Kalite Sistem Grubu, Türkiye’yi temsilen AB’nin en önemli araştırma projelerinden olan 7. Çerçeve Programı kapsamında geliştirilen PROMISE projesinde yer alacak. 30-31 Ocak tarihlerinde Viyana’da gerçekleştirilen komite toplantısı sonucunda Kalite Sistem Grubu, projenin icra kuruluna seçildi. PROMISE projesi kapsamında gıdalarda henüz bilinmeyen iç ve dış kaynaklı hastalık etkeni bulaşmalarının araştırılması ve tanımlanması yapılarak tüketicilerin korunması ve gıda güvenliğinin daha etkin bir şekilde sağlanması üzerine çalışılacak.

Zoonotik hastalıklar sadece hayvansal gıdalardan değil, sebze ve meyvelerden de bulaşma riski olan hayvansal kaynaklı çeşitli hastalıkları ifade ediyor. Geçtiğimiz sene Kuzey Almanya’da başlayarak 15 Avrupa ülkesinde hayvan dışkısının sulama suyuna karışması ve bu suyla sulanan yeşilliklerin yeterli hijyen kontrollerinin yapılmadan tüketiciye sunulması sebebiyle EHEC salgını patlak vermişti. Yaklaşık 1900 kişinin hastalanmasıyla sonuçlanan bu vakada EHEC bakterisinin yol açtığı ciddi bir böbrek sorunu olan HUS nedeniyle 25 kişi hayatını kaybetti.

Kalite Sistem Grubu Genel Müdürü ve Projenin Türkiye temsilcisi Samim Saner, bu proje ile sınırlarda, liman ve havaalanlarında illegal yollarla yapılan gıda girişlerinin ne derece risk taşıdığının belirleneceğini, aynı zamanda gıda tedarik zincirinin güvenliği üzerindeki çevresel etkilerin araştırılacağını belirtti. Proje sonunda teknik eğitimler ve araştırmacı değişimleriyle üye ve aday ülkeler arasında etkin bir bilgi alışverişinin sağlanmasının ve çeşitli gıdalardaki zoonotik mikrobiyal risklerin azaltılarak tüketici sağlığının en yüksek seviyede korunması da hedefleniyor. AB’ne yasa dışı yollarla giren hayvansal gıdalarla ilişkili gıda güvenliği konusunun, bu araştırma projesinin en önemli alanlarından birisi olduğunu belirten Saner, projeden elde edilen verilerin ülkemizin kaçak et ile olan mücadelesine önemli bir katkı sağlayacağının da altını çizdi.

3 yıl sürecek projede aynı zamanda gıda güvenliği araştırmalarının entegrasyonunu arttırmak ve geliştirmek yoluyla AB’ye üye ve aday ülkelerde zoonotik hastalıkların etkisinin azaltılmasına çalışılacak. AB bu projenin gerçekleşmesi için 3 milyon Euro kaynak ayırdı.
Kalite Sistem Özel Gıda Kontrol Laboratuarı, Kalite Sistem Merkez Laboratuarları ,Kalite Sistem Akademi, Kalite Sistem Denetim ve Belgelendirme Kalite Sistem Akademi,Sistem Kalite Yönetimi, ISA Cert ve Baltic Control şirketlerinden oluşan Kalite Sistem Grubu, Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu’da kalite, gıda güvenliği, tüketici sağlığı ve çevre ana konularında konularında 21 yıldır destek ve danışmanlık hizmetleri sunan bir uzmanlık merkezidir.

Yazarlar