Sağlık Kamkat (Kumkuat) Meyvesi Nedir? Kamkat Meyvesi Yenir Mi, Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kamkat (Kumkuat) Meyvesi Nedir? Kamkat Meyvesi Yenir Mi, Hangi Yemeklerde Kullanılır?

25.02.2021 - 11:22 | Son Güncellenme:

Portakal renginde olan ve limona benzeyen biçimi ile bilinen bu meyve, halk dilinde kamkat meyvesi ve altın portal gibi adlarla tanımlanır. Kamkat meyvesi; Akdeniz ikliminin bulunduğu yerlerde yetişmekle beraber en verimli şekilde yetiştiği yer Rize ve etrafıdır. Peki Kamkat (kumkuat) meyvesi nedir? Kamkat meyvesi yenir mi, hangi yemeklerde kullanılır? İşte ayrıntılar.

Kamkat (Kumkuat) Meyvesi Nedir Kamkat Meyvesi Yenir Mi, Hangi Yemeklerde Kullanılır

 Kumkuat veya kamkat meyvesi, oldukça yararlı bir meyve türüdür. Çekirdeğiyle ve kabuğuyla beraber yenir. Bununla beraber yemeklerde, salatalarda ve tatlılarda kullanılabilir. Turşusu bile yapılan kamkat meyvesinin marmeladı, reçeli de yapılmaktadır. Kumkuat meyvesi; C vitamini açısından çok zengindir. Bununla beraber içermiş olduğu minerallerle birçok hastalıktan korumaktadır. Aynı şekilde oldukça güçlü antioksidan olan bu meyve; kötü huylu kolesterolü düşürmesinin yanı sıra bağışıklığı güçlendirir ve şeker hastalığını normal düzeyde tutar. Zayıflamak isteyenler için ise kalorisi düşük bir meyve olduğu belirtilebilir.

Haberin Devamı

 Kamkat (Kumkuat) Meyvesi Nedir?

 Kumkuat meyvesi; üzümün boyutundan biraz daha büyük, turuncu rengine sahip mayhoş tatlı bir meyve türüdür. Turunçgiller familyasına sahip olan kumkuat meyvesinin, yüksekliği 3 metreyi aşmayan ağaçlarda yetişmekte olan bir meyve türü olduğu söylenebilir. Kamkat meyvesinin yaprak kısmı koyu yeşil renge sahip olup, sonbaharda meyve vererek, ocak ile mart ayları arasında olgunluğu tamamlanır. Kamkat meyvesi genellikle Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişmesinin yanı sıra Rize ve etrafında da çok fazla yetişir.

 Kamkat Meyvesi Yenir mi?

 Kamkat meyvesi; kabuğu soyulmadan yenen bir meyve türüdür. Kamkat meyvesinin içerisinde birçok mineralin ve vitaminin bulundurmasından ötürü tüketilmesi uygun bir meyvedir.

Haberin Devamı

 Kamkat Meyvesi Hangi Yemeklerde Kullanılır?

 Kamkat meyvesi; kabuğu soyulmadan tüketilen turunçgillerden birisidir. Genel olarak çiğ şekilde tüketilmektedir. Bu meyve; marmelat ve reçel şeklinde kullanılmasının yanı sıra turşusu da yapılabilmektedir. Aromasının değişik olmasının dışında kurabiye, keklerin, pastaların içerisine ilave edilir.

 Kamkat Meyvesi Yararları Nelerdir?

 Kamkat meyvesinin faydaları;

 - İçerisindeki C vitaminiyle çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bununla beraber bağışıklığı güçlendirmekte olup, vücudu hastalıklara koruyarak, vücudun dinç kalmasına destek olur.

 - Kabuğuyla tüketilen bu meyve, tatlı istediğini azaltır.

 - Mikrop öldüren etkisiyle gıda zehirlenmesine karşı olumlu etkileri vardır.

 - Kalsiyum açısından yüksek orana sahip olan bu meyve, diş ve diş etini güçlendirir.

 - A, B1, B2, B3, C vitaminlerine sahip olan meyve, sinir sisteminin sürekli çalışmasına destek olur.

 - Kumkat meyvesi; rahatlatan bir etkiye sahip olup vücudun ağrılarını hafifletir. Bununla beraber baş ağrılarını hafifletir.

 - Sürekli tüketildiğinde tansiyonu ve kolesterolü düşürmektedir.

Yazarlar