26.09.2013 - 22:09 | Son Güncellenme:
Pıhtılaşma önleyici , kan sulandırıcı ilaçlar ( coumadin - warfarin) kullanıyorsanız özellikle yeşil yapraklı sebzelerden kaçının . Bu sebzeler K vitamininden zengindir.
Aşırı miktarda K vitamini içeren gıdaların alınması warfarin etkisini engeller .K vitamini içeren gıdaların tamamen diyetten çıkarılması çok zordur . Ancak beslenme planınızda günlük K vitamini içeren besinleri sabitleyebilirseniz ( örneğin hergün aynı miktarda kıvırcık salata yemek gibi ..) ilaç dozunu etkilemesini engelleyebilirsiniz.
Yüksek doz K vitamini içeren besinler; lahana - pazı - maydanoz - semizotu - kıvırcık - marul - lablebi - karaciğer - yeşil çay - brokoli - brüksel lahanası - şalgam - şalgam suyu - balık yağı .
Orta düzeyde K vitamini içeren besinler ; kuşkonmaz - karnabahar - peynir - bezelye - kahve - avokado
Yoğurtta bulunan faydalı bakteriler ( probiyotikler ) barsaklarda K vitamini yapımını artırarak aynı etkiyi gösterirler. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin bol yoğurt tüketmesi yada probiyotik destek kullanmaları sakıncalıdır.
Diyetisyen Bahar DEMİRKIRAN