Sağlık Kan Uyuşmazlığı Nedir? Gebelikte Hangi Durumlarda Kan Uyuşmazlığı Olur? Kan Uyuşmazlığı Tablosu...

Kan Uyuşmazlığı Nedir? Gebelikte Hangi Durumlarda Kan Uyuşmazlığı Olur? Kan Uyuşmazlığı Tablosu...

05.03.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:

AB ve 0 kan gruplarına sahip olan anne ve çocuğun kan grupları uyuşmazlığı ortaya çıkmaktadır. Kan grubu çakışması doğacak olan çocuğu etkileyen faktörlerden biridir. Kan uyuşmazlığı olan kişilerde çeşitli etkiler görülürken aynı zamanda bu uyuşmazlık önceden fark edilerek önlenebilmektedir. AB – 0 ve Rh kan uyuşmazlığını önlemek ve bu kan uyuşmazlığının etkilere dair tüm detaylar.

Kan Uyuşmazlığı Nedir Gebelikte Hangi Durumlarda Kan Uyuşmazlığı Olur Kan Uyuşmazlığı Tablosu...

Kan uyuşmazlığı tablosu ile anne ve çocuğun kan grupları çıkarılmaktadır. Rh çakışması ve uyuşmazlığı, anne adayının pozitif çocuğun negatif olması ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum tam tersi şekilde de görülebilmektedir. Hamilelik sırasında çakışan Rh değerleri, kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilememektedir.

Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Hamilelikte ortaya çıkan durumlardan biri kan uyuşmazlığıdır. Kan uyuşmazlığı anne ila bebeğin hem AB – 0 kan değerinin hem de Rh değerinin çakışması ile meydana gelmektedir. Kan uyuşmazlığı tablosu ile bu durumun etkileri daha detaylı görülmektedir. Hamilelik sırasında çeşitli sorunlara yol açan kan uyuşmazlığının kişiden kişiye değişen faktörleri bulunmaktadır. Kan tiplerinin A, B, 0 ve Rh değerlerinin negatif ve pozitif olması, kişinin kan grubunu oluşturmaktadır. Bu kan grubu kimi zaman anne ile bebekte farklı görülebilmektedir. Bu durum kan uyuşmazlığına yol açmaktadır.

Gebelikte Hangi Durumlarda Kan Uyuşmazlığı Olur? Kan Uyuşmazlığı Tablosu Nedir?

Gebelikte kan uyuşmazlığı bebek ile annenin farklı Rh kan değerlerine sahip olması ile ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra annenin kırmızı kan hücreleri hamilelik esnasında bebeğe geçmektedir. Bebekte sarılığı önleyen antikorların oluşmasına yardımcı olan bu kan hücreleri anne ile bebekte farkı olduğu durumlarda doğumu riske atabilmektedir. Kan uyuşmazlığı tablosu aşağıdaki gibidir;

Haberin Devamı

● Rh pozitif + Rh pozitif ise kan uyuşmazlığı yok
● Rh negatif + Rh negatif ise kan uyuşmazlığı yok
● Rh negatif + Rh pozitif ise kan uyuşmazlığı var

Kan Uyuşmazlığı Bebeği Nasıl Etkiler?

Rh ve kan hücrelerinin uyuşmazlığı hamilelikte pek fazla fark edilmemektedir. Herhangi bir semptom göstermeyen bu durum ileriki dönemlerde bebekte anemiye sebep olmaktadır. Hemolitik anemi olarak adlandırılan kan uyuşmazlığı, kırmızı kan hücrelerinin vücutta kolay yer almasını ve hızlı şekilde tahrip etmesine neden olmaktadır. Hemolitik anemi, vücut için gerekli olan oksijeni sağlayan kan hücrelerinin işlevini doğru şekilde yerine getirememesi ile oluşmaktadır.

Demir açısından en zengin olan kırmızı kan hücreleri vücuda protein salgılamaktadır. Yeterli sayıda kırmızı kan hücresine sahip olmayan bebekler, oksijen almada sıkıntı yaşamaktadır. Aynı zamanda hemolitik anemi yeni doğan bebeklerde sarılık gibi çeşitli hastalıklara da neden olmaktadır.

 

 

Yazarlar