İÇLERİNDEKİ yararlı bakterilerle vücudu hastalıklara karşı koruyan probiyotik besinlerin ilki LC1 yoğurdunun yakın bir gelecekte kanser ve ülseri önleyebileceği, kolesterolü düşürebileceği bildirildi.
Bilimadamlarının dört yıldır yaptığı araştırmalar sonucunda üretilen probiyotik yoğurt LC1, vücudun doğal savunma mekanizmalarını güçlendirme ve sindirim sistemini, bağırsak hareketlerini düzenleme özelleğine sahip.
Nestle Araştırma Merkezi'nde "Lactobacilus Jahnsonii" kısaca LC1 adındaki iyi huylu süt bakterisini keşfeden uzmanlar, bu bakteriyi ilk olarak yoğurtta denediler.
Son araştırmalar, probiyotiklerin, yakın bir gelecekte, kolesterol düşürücü, ülser, gastrit ve mide kanserini önleyici, bağırsak kanseri, alerjik ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu gıdalar haline geleceğini gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda üretilecek probiyotikler arasında başta
ekmek, süt ve peynir geliyor.
Lozan'daki Araştırma Merkezi'nde LC1'nin yararlarını anlatan merkez sorumlusu Andrea Pfeifer, probiyotik yoğurdun günlük tükettiğimiz yoğurtlardan farklı özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti. Sağlığa yararlı bakterilerin yoğurt içinde yeterince süre yaşayamadıklarını anlatan Pfeifer, "LC1 bakterisi insan sağlığına yararlı olacak kadar uzun yaşıyor" dedi.
LC1'in mide ülseri ve kanserine yol açan helikobakter'i azalttığını söyleyen Pfeifer, gastrit, ülser ve mide kanseri gibi bir çok hastalığın önüne geçilebileceğini vurguladı. Pfeifer, LC1'in salmonella, listeria, eşeriya koli gibi zararlı bakterilerin vücuttan atılmasını sağlarken, koruyucu bakterileri bağırsakta tuttuğunu belirterek LC1'in önemli özelliklerini şöyle anlattı:
"LC1 mide asitlerini aşıp, eksiksiz olarak bağırsaklara ulaşıyor. Normalde bağırsaklarda yararlı bakterilerin tutunması çok zor. Ancak LC1, bağırsak duvarındaki hücrelere yapışıp, hastalık oluşturabilecek maddelere karşı koruma duvarı oluşturabiliyor. Böylelikle vücuttaki antikor üretimini çoğaltarak doğal savunmanın güçlenmesine yardımcı olur."
Araştırma Merkezi'nden Roberto Reniero ise, LC1'in ishalin önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi kesinlik kazanmış etkilerinin yanında tümör oluşumunu engelleyen özelliklerine rastlandığını kaydederek, "LC1 üzerinde süren araştırmalarda kolesterolü düşürme, vitamin oluşturma gibi bir çok olumlu etkiye rastladık. Bunlardan anti tümör özelliği en önemlileri arasında geliyor" diye konuştu.