Yaşam Kanserin çaresi okyanusta mı?

Kanserin çaresi okyanusta mı?

24.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinin okyanusun derinliklerinde gizli olduğunu öne sürüyor.

Kanserin çaresi okyanusta mı

ABD’de bulunan Florida Üniversitesi’nden tıbbi kimya uzmanı Hendrik Luesch, kanser tedavisi için kullanılması planlanan yeni bir ilacın hammaddesini bulmak için okyanusun derinliklerine dalıyor ve yeryüzüne, içerisinde siyanobakterilerin bulunduğu yosunlarla çıkıyor.
Luesch 1997’den bugüne gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda tüm tuzlu sularda yaşayan, mavi-yeşil renkli, fotosentez yapabilen bir bakteri türü olan siyanobakterilerin, tümörlerle savaşan bir toksin salgıladığını buldu. Bilim adamının, bu seferki amacı da siyanobakterinin içerisinde bulunan diğer bileşenlerinin de kanser tedavisinde kullanılıp kullanılamaycağını ve yan etkisi bulunup bulunmadığını incelemek. Luesch laboratuarına dönünce önce yosunların çözülmesini bekliyor. Daha sonra yosunları dondurarak kurutuyor.Yosunları eliyle ufalayarak toz haline getiren Luesch, tozu küçük bir çözücü ile birlikte şişeye koyuyor. Daha sonra sıvı çözelti iki kere buharlaştırma makinesinden geçiriliyor ve sonuçta bilim adamının elinde sadece bir çay kaşığı miktarında sıvı kalıyor.
Luesch bir sonraki adımda, elinde kalan bu numunenin içinde bulunan yüzlerce bilinmeyen bileşkenin kimyasal tahlilini yapıyor ve kanserli hücrelere verdikleri tepkiyi gözlemliyor. Testler sonunda hangi bileşkenin tedavi edici özelliği olduğu ortaya çıkıyor. Luesch tüm bu işlemlerin kompleks bileşenlere sahip deniz canlıları ve bakteriler için seneler alabileceğinin altını çiziyor.
Bugüne dek okyanusun derinliklerinde, birçok hastalığa çare bulunurken, konunun uzmanları Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara da deniz canlılarının şifa olabileceğine inanıyorlar.

Yazarlar