15.06.2016 - 13:03 | Son Güncellenme:
Kayısı kurusunun bir diğer adı da gün kurusudur. A vitamini ve potasyum minerali açısından oldukça zengin olan kuru kayısı yemekten önce 2-3 tane tüketildiğinde hazımsızlığı çözer.
Kemikleri kuvvetlendirdiği için çocuklarda raşitizm tedavisinde kullanılabilir.
Cilde oldukça faydalıdır. Tahriş veya yanıklara karşı kayısı yağı da kullanılabilir.
Kayısı nasıl kurutulur?
Öncelikle kayısıları iyice yıkadıktan sonra teras veya balkonunuza temiz çarşaf sermeniz gerekmekte.
Çarşafın üzerine kayısıları üst üste gelmeyecekleri şekilde dizdikten sonra 2-3 günlüğüne güneşe bırakmanız lazım.
2-3 bekledikten sonra çekirdeklerin çıkarılması işlemine sıra gelir. Bunun için kayısıya alt kısımdan bastırıp çekirdeği üst kısımdan çıkarmalısınız.
Çekirdeklerini çıkarılan kayısıları tekrar güneşe bırakmak gerekir.
Kayısı kuruturken dikkat edilmesi gereken püf nokta
Kayısıları yeterince bekletmezseniz yumuşak kalırlar, çok kururlarsa lezzetlerini kaybederler. Bu sebeple kurutma süresi önemlidir.
Ayrıca kurutulmuş kayısıların uzun süre dayanması için onları kavanozda saklayın.