Çocuk Kaynaştırma Eğitimi Nedir Ve Neden Önemlidir?

Kaynaştırma Eğitimi Nedir Ve Neden Önemlidir?

20.06.2021 - 03:36 | Son Güncellenme:

Kaynaştırma eğitimi, esas olarak kişiselleştirilmiş olan eğitim programları aracılığı ile engelli olan ve normal çocukların eğitsel açıdan ve sosyal yönden bütünleşmelerini sağlamak amacı ile verilmekte olan eğitimi kapsar. Kaynaştırma eğitim isteminin ne olduğunu, amacının ne olduğunu ve neden önemli olduğunu sizler için derledik.

Kaynaştırma Eğitimi Nedir Ve Neden Önemlidir


Her bireyde olduğu gibi engelli çocuklar da, diğer insanlar ile sosyal bir ilişki kurabilmek ve bunu sürdürebilmek, etrafı tarafından değer ve sevgi görmek, takdir edilmek, beğenilmek, hiç kimseye gereksinim duymadan ve bağımlı yaşamadan hayatlarını sürdürmek isterler. Bu durumlar onların en doğal hakkıdır ve bununla beraber toplumsal bütünlüğün sağlanmasının ve kalkınmanın da temel yapısını oluşturur.

Kaynaştırma Eğitiminin Amacı Nedir?

Kaynaştırma eğitiminin birbirinden farklı amaçları bulunur. Kaynaştırma eğitiminin esas olan amacı şu şekildedir; çocuğu normal bir hale getirmek değil de çocuğun bilgilerini ve yeteneklerini en iyi bir biçimde kullanabilmesini sağlamaktır. Bununla birlikte toplum içerisinde konforlu bir şekilde yaşayabilmesini kolaylaştırmaktır.

Kaynaştırma Eğitiminin Önemi Nedir?

Kaynaştırma eğitimi günümüzde büyük bir öneme sahip olan eğitim çeşitlerinden bir tanesidir. Kaynaştırma eğitimi ile birlikte özel gereksineme ihtiyaç duyan çocuklar kendi yaşıtları ile beraber eğitim alabilmektedir. Bu sayede çocukların kendisine güveni yüksek düzeyde artmaktadır.

Sınıf ortamı, çocukların ihtiyaçlarına göre düzenlenebileceği için sınıf içerisindeki başarı oranı daha fazla artmaktadır. Çocukların takdir edilebilme ve sorumluluk sahibi olabilme duygularının gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Kaynaştırma Eğitiminin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Haberin Devamı

Çocuklar, bireyselleştirilmiş olan eğitim programları aracılığıyla öğrenme ve kapasite hızlarına göre ideal bir eğitim alırlar.

Özelliklerine uygun olan eğitsel, fiziksel ve sosyal alanların düzenlenmesinden dolayı başarı, uyum ve kendilerine güven kazanma konusunda büyük ölçüde gelişme gösterirler.

Destek eğitimi ile birlikte zayıf yönlerini kısa bir süre içinde yeterli düzeye getirebilirler.

Özgüven, takdir edilme, sorumluluk, cesaret ve başarma gibi sosyal değerlerin farkındalığı artar. Sosyal açıdan bütünleşmeleri kolaylaşır.

 

 

Yazarlar