Yaşam Kazandığını tiyatroya harcadı

Kazandığını tiyatroya harcadı

19.02.2009 - 00:55 | Son Güncellenme:

Türk tiyatrosunun duayeni Gazanfer Özcan bugün İstanbul’da toprağa veriliyor. Usta oyuncu Özcan’ın 5 yıldır televizyondan kazandığı parayla, tiyatrosunun vergi borcunun faizini ödediği ortaya çıktı

Kazandığını tiyatroya harcadı

1.5 aydır tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde önceki gakşam saatlerinde kalp yetmezliği nedeniyle yaşama veda eden “Avrupa Yakası”nın “Tahsin”i, Türk tiyatrosunun usta oyuncusu Gazanfer Özcan (78), bugün Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Cenaze namazı Altunizade’deki İlahiyat Fakültesi Camii’nde öğlen namazı sonrası kılınacak olan Özcan için, sabah saat 10.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde de tören düzenlenecek.
Ölümü tüm Türkiye’yi yasa boğan Özcan’ın ailesine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra, tiyatrosunun 500 bin TL’lik vergi borcu nedeniyle bir alışveriş merkezinde görüp ödeme planında kolaylık istediği Başbakan Tayyip Erdoğan da telefon açıp başsağlığı diledi.

Diziden aldığı, borca gitti
Usta oyuncu Özcan’ın beş yıldır “Avrupa Yakası” dizisinden aldığı tüm parayı, vergi borcu için yatırdığı ortaya çıktı. Bölüm başına 15 bin lira alan Özcan bütün parasını eşi Gönül Ülkü Özcan’ın ardından kendi sağlık sorunlarına harcayınca, ödeyemediği tiyatrosunun 40 bin TL’lik vergi borcu, faiziyle birlikte 500 bin TL’ye ulaşmıştı.
Özcan’ın, “Bu gidişle öbür tarafta rahata ereceğiz” dediği vergi borcunun, şu anda 300 bin TL olduğu öğrenildi. Avrupa Yakası dizisindeki ekip arkadaşları, Özcan’ın en büyük hayalinin “Kuruntu Ailesi”ni yeniden çekmek olduğunu belirtti ve “Sürekli bundan söz ediyordu. Bir gün bile borçları için şikayet ettiğini duymadık” dedi.

‘Dipçik gibisin, kak gidek’
“Avrupa Yakası”nda dün gece Özcan’ın anısına, onun sahnelerinden oluşan özel bir kolaj bölüm ekrana geldi. “Avrupa Yakası” dizisinde hem “Şahika” hem de “Dilber Hala” karakterini canlandıran Binnur Kaya, acı haberi alınca gözyaşlarına boğuldu. Hastane çıkışında sürekli ağlayan Kaya’nın, yoğun bakıma alınmadan Özcan’ı ziyaret ettiği ve dizideki Dilber Hala gibi “Dipçik gibisin, haydi kalk gidek” diye espri yaptığı ve sanatçıyı güldürdüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Büyük ustanın arkasından ne dediler?
Büyük sanatçıydı
Haldun Dormen: Türk tiyatrosunun altın ismiydi. Büyük bir sanatçıydı. Gönül Hanım’a sabır diliyorum. Dizilerden para kazanmasına, şöhretine rağmen o yine de tiyatro yaptı.

Bulunmaz bir sanatçıydı
Yıldız Kenter: Kendini tiyatroya adamış bulunmaz, pırlanta gibi bulunmaz bir sanatçıydı. Kafasıyla gönlüyle hep tiyatrocu oldu Hep çalıştı, çabaladı. Onunla en son Beyaz Melek’te birlikte çalıştık.

Gerçek oyuncuydu
Halit Akçatepe: O benim ustamdı. Çok güzel iş yapardı, yanında çalışanları da yetiştirirdi. Bir tek dizide birlikte oynadık. Avrupa Yakası’nda hiç kalkmadan bir koltukta oynadı, o gerçek oyuncuydu.

Tarih yazdı
Gülriz Sururi: Yeri doldurulmayacak bir sanatçı. Bazı dönemin sanatçıları var ki, tarih yazar. Gazanfer Özcan da tarih yazan bir tiyatrocuydu.

Önemli bir yeri vardı
Hülya Koçyiğit: O benim Gazanfer Abimdi. Benim hayatımda çok önemli bir yeri olan sanatçıydı. Şu an çok zor bir an. Allah Gönül Abla’ya sabır versin.

Kabullenemiyorum
Sinan Çetin: Öyle kuvvetli bir bağımız vardı ki, o her zaman benim onu ne kadar çok sevdiğimi bilirdi, ben de aynı şekilde bana verdiği değeri hep içimde hissettim. Dostluk yaptığım insanları kaybetmeyi kabullenemiyorum. Bu yüzden ölüme inanmıyorum. Son 10 yılımızı beraber geçirdik.

Örnek aldım
Zihni Göktay: Hem aile yaşantısıyla örnek aldığım hem de sahne üzerindeki duruşu, komedyenliği, ustalığıyla takdir ettiğim biriydi. Ondan çok deneyimler elde ettik, dostumdu...

O koltuğa nasıl bakacağız
Yıldırım Öcek: Dizide oynarken biz Gazanfer Abi’nin oturduğu koltuğa şimdi nasıl bakacağız? Çok büyük bir acı yaşıyoruz. Rahatsızlığından dolayı koltukta oturarak oynuyordu ama buna rağmen bütün diziyi çekip çeviriyordu. O kadar güzel oynuyordu ki, onu izlerken kendi repliğimi unutuyordum.

Haberin Devamı

Kazandığını tiyatroya harcadı

Üç kafadar çok güldük
Erol Günaydın: Bizler zaten parmakla sayılacak kadar az kaldık. Yavaş yavaş bu dünyadan göçüp, başka dünyalara başka, oyunlara doğru gidiyoruz. Bende Okan Bayülgen’in sergi için çektiği büyük bir fotoğraf var. Bir yanımda Gazanfer, bir yanımda Nejat var. İkisine birden sarılmışım. Bizim böyle üç kafadar bir resmimiz var. Çok gülmüştük o zaman. Birbirimize ara sıra görüyorduk ama görünce de o kadar mutlu oluyorduk ki... Artık yola çıkmış insanlarız biz... Biz zaten tiyatroya gönül verip bağlanarak bugünlere geldik. Herkes tiyatrodan, parasız pulsuz bu işi yapmaktan kaçarken biz yaptık, gönül verdik, hâlâ da tiyatroyu çok seviyoruz.

Haberin Devamı

Kazandığını tiyatroya harcadı

Mesaj yağdı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği de Özcan için taziye mesajı gönderdi. Yıldız Kenter, Kırklareli’nde tek kişilik “Ben Anadolu” isimli oyunu öncesinde, Gazenfer Özcan için seyircilerle birlikte bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Yazarlar