Sağlık Kemik Grefti Nedir? Kemik Tozu Uygulaması Nasıl Yapılır, Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kemik Grefti Nedir? Kemik Tozu Uygulaması Nasıl Yapılır, Hangi Durumlarda Uygulanır?

09.03.2021 - 09:43 | Son Güncellenme:

Kemik grefti, kemik tozu uygulaması sağlık alanında kullanılan yöntemlerdir. İnsanların sıklıkla duyduğu ve karşılaştığı diş hastalıkları alanında daha çok kullanılır. Birçok insan diş sorunları yaşayabilir. Dişlerini kaybetmek zorunda kalabilir. Özellikle de ilerleyen yaşlarda insanlar bu durumla daha çok karşı karşıya kalabilir. Böyle bir durumda kişiler kendi gerçek dişleri gibi olması amacıyla belirli tedavileri yaptırmak ister. İmplant cerrahisi bu tedaviyi içerir. Kemik tozu yani kemik grefti uygulamaları implant cerrahisinde kişiye gerekli görüldüğünde uygulanabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kemik Grefti Nedir Kemik Tozu Uygulaması Nasıl Yapılır, Hangi Durumlarda Uygulanır

 Sağlıklı ve temiz bir implant cerrahisi gerçekleştirmek için bazı durumlarda kemik tozu uygulamasına ihtiyaç duyulabilir. İmplant, eksik olan diş ve dişler yerine ihtiyacı sağlamak amacıyla çene kemikleri içine açılan yuvaya yerleştirilen vida ve kök şeklindeki yapılardır. Bu vidalar özel yapıdan oluşur. Genellikle titanyum yapısındadır. Bu vidalar belirli markalardan oluşur. Diş hekimi tarafından sipariş verilerek getirilir. Hastaya uygun olan implant markası çeşidiyle beraber uygulanır. Kemik tozuna ise bu uygulama esnasında çene kemiği açıldıktan sonra ihtiyaç duyulabilir.

Haberin Devamı

 Kemik Grefti Nedir?

 Kemik grefti İngilizceden çevrilmiş bir kelime öbeğidir. Sağlık sektöründen kullanılan işlemi ifade eder. Hasta için eksik olan kemiğin yerini doldurmak amacıyla yapılan cerrahi bir operasyondur.

 Uygun şekilde iyileşmeyen kemik kırıklarını da onarmak için kullanılır. Kemik grefti diğer bir deyişle çeneye eksik olan kemiği tamamlamak için kemik tozu uygulaması işlemidir.

 Her zaman uygulanmaz gerekli görüldüğü taktirde uygulama yapılır. Bu gerekliliğe ise alanında uzman diş hekimi cerrahisi karar verir.

 Uygulanacak implant işleminden önce implantın sağlıklı ve başarılı olması için yetersiz olan kemik tespit edilir bu kemiğin giderilmesi için kemik desteği sağlanır. Bu kemik desteği kemik tozu ile verilir. Bazı hastalarda kemik yeterlidir ve eksik olan kemik yoktur o zaman direk olan tek operasyonda implant yerleştirilebilir.

Haberin Devamı

 Üst çene bölgesinde maksiller sinüs dokusu bazı kişilerde sarkıklık halinde kendini gösterir. Böyle durumlarda da kemik grefti uygulanır.

 Kemik Tozu Uygulaması Nasıl Yapılır, Hangi Durumlarda Uygulanır?

 Kemik tozu uygulaması kemiğin yetersiz görüldüğü ve işlevini yitirdiği durumlarda uygulanır. Kemik kaybı ve kemik yetersizliği sonucunda bu durumun telafisi kemik tozu uygulaması ile yapılır. Şu bilinmelidir ki doğal dişler ağız içinde yer alarak çene kemiğinin üzerinde sıralanmış halde dizilidir. İmplant maddesinin kemiğe yerleştirilmesi için çene kemiğinin sağlam, yeterli ve kaliteli olması gerekir. Aksi halde implant tutmaz ve sağlıksız yerleştirilmiş olur. Hatta implantı böyle bir durumda yerleştirmek imkansız denecek kadar zor bir iştir.

 Kemik tozu uygulaması aşağıdaki adımlar gerçekleştirilerek yapılır:

Öncelikle hastanın çene ve ağız röntgen filmi çekilir. İmplantın yerleştirileceği alan ya da alanlar belirlenir. Hangi implantın kullanılacağı, kaç tane yerleştirileceği belirlenir.

Hasta operasyon için hazırlanır. Bu hazırlıkta hastanın acı çekmemesi için ağızdan gerekli yerlere uyuşturma işlemi yapılır. Bu işlem anesteziyi içerir. Çene de ağız da var olan dişler de uyuşmuş olur.

Haberin Devamı

Sonrasında ise doktor belirli bir aparat ile çeneyi asistanına açtırır. Böylelikle ağız içinde işlemleri rahatlıkla gerçekleştirir.

İmplantın yerleştirileceği çene alanı bistüri ile açılır. Bu alan üst çenede ya da alt çenede yer alabilir. Ufak ya da küçük bir alanı kapsayabilir. Tamamı da açılabilir bir kısmı da açılabilir. Bunun kararını hastanın ihtiyacına göre doktor verir.

Açım işlemi yapıldıktan sonra doktor kemiği inceler. Kemiği yetersiz görüyorsa kemik tozunu alanın içine yerleştirilir.

Gerekli alana kemik tozu özen ve titizlikle eklenir. Kemik tozunun tutması için doktor gerekli her olguyu bu aşamada uygular.

Kemik tozu ardından kemik tozunun tutması için açılan alan dikiş ipi yardımıyla dikilir ve kapatılır.

Sonrasında hasta belirli bir zaman bekletilir. İmplant yerleştirme işlemi ise kemik tozu yerleştirmeden sonra yapılır.

Bekleme zamanına doktor karar verir. Bu arada da kemik tozu tutar ve eksik olan kemik tamamlanır.

Bir sonra ki seansa ise kontroller doğrultusunda sağlıklı, tutmuş çene kemiğinin içine yuvalar açılarak implant yerleştirilir.

Yazarlar