Yaşam Kerevit Nedir? Kerevit Balığı Nerede Yetişir, Yenir Mi?

Kerevit Nedir? Kerevit Balığı Nerede Yetişir, Yenir Mi?

04.03.2021 - 02:46 | Son Güncellenme:

Bilindiği üzere birçok deniz canlısı vardır. Bu deniz canlılarından bir kısmı insanlar tarafından tüketilirken, bir kısmı da tüketilmemektedir. Yenip yenmediği hakkında merak uyandıran balık çeşitlerinden olan kerevit, ne tür bir balıktır? Hangi aileden gelmektedir? Daha çok hangi denizler de bulunmaktadır? Tatlı sular da veya akvaryumlar da yetişir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kerevit Nedir Kerevit Balığı Nerede Yetişir, Yenir Mi


Kerevit kabuklu, on ayaklı ve Astacoidea ve Parastacoidea ailesinden gelen bir deniz canlı türüdür. Istakozlar ile çok karıştırılan bu tür ıstakoz ile aynı aileden gelmemektedir. Son zamanlar da şekil olarak farklı görünmesinden ötürü akvaryumlarda da beslenmeye başlanan bir balık türüdür.

Kerevit Nedir?

Kerevit balığı, yengeçler ve ıstakozlar gibi kabuklu bir balık türüdür. Çoğalma şekilleri kabuklular gibidir. Ancak serbest larva evresi yaşamadıklarından ötürü bu kabuklu cinslerden farlılık göstermektedir. Dünya üzerin de birçok çeşidi bulunan bu balık türü en çok Amerika ve Asya kıtalarında bulunurken, Antarktika ve Afrika çevrelerin de neredeyse hiç görülmemektedir. Bu canlıların bir ortamdan başka bir ortama transferi de mevcuttur. Buna daha çok ekonomik yönden kazanç sağlamak isteyen insanlar yapmaktadırlar.

Kerevit Balığı Nerede Yetişir, Yenir mi?

En çok Çin de üretilen bu balık türleri Güney Amerika ve Avustralya'da da üretilmektedir. Ülkemizde de görülen bu balık türü çoğu zaman ihraç konusu olmaktadır. Bazı göllerimizde de kerevit görmek mümkündür. Ancak aşırı avlanma ve çevre kirliliği kerevit sayısında dalgalanmalara neden olmaktadır.

Kerevit lüks restoranların vazgeçilmez bir yemek çeşididir. Omega yönünden zengin bir balık olan kerevit değişik bir sunum isteyen kişilerin başvurduğu bir lezzettir. Kolay pişirilmesi ve meze yapılması bakımından popüler bir balıktır. Ayrıca son dönemler de bir akvaryum balığı olarak da göze çarpmaktadır.

 

Yazarlar