Sağlık Kişilik Bölünmesi (Dissosiyatif Kişilik) Nedir, Neden Olur? Kişilik Bölünmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişilik Bölünmesi (Dissosiyatif Kişilik) Nedir, Neden Olur? Kişilik Bölünmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

08.04.2021 - 10:12 | Son Güncellenme:

Kişilik bölünmesi insanların karşılaşabileceği psikolojik bir rahatsızlıktır. Özellikle psikoloji alanına girdiği için hassas ve önemli bir konudur. Bireyler sağlıklı yaşam sürebilmek adına bu yaşamda mutlu olabilmek amacıyla kişilik bölünmesi hastalığının ne olduğunu bilmelidir. Bunun yanında bu hastalığın neden meydana geldiğini, özellikle de tedavisi hakkında doğru bilgilere erişmelidir. Bu sayede hem kendilerine hem de etraflarında böyle bir sorun yaşayan sevdikleri bir insan var ise onlara daha iyi yardımcı olabilirler. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kişilik Bölünmesi (Dissosiyatif Kişilik) Nedir, Neden Olur Kişilik Bölünmesi Tedavisi Nasıl Yapılır

 Kişilik bölünmesi oldukça ciddi bir durumdur. İsminden de anlaşılacağı gibi insanda var olan kişiliğin bölünerek birden fazla hal almasını ifade etmektedir. Bu durum hem kişilik bölünmesini yaşayan bireye hem de etrafındakilere zorluklar yaşatabilir. Ayrıntılara yazıda yer verilmiştir.

Haberin Devamı

 Kişilik Bölünmesi Nedir?

 Kişilik bölünmesi çoklu kişilik bozukluğu demektir. Oldukça ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu durumu yaşayan kişi iki ya da daha fazla kimliğe bürünerek kişilik bölünmesi yaşar. Bu durum yaşandığında ise yaşayan kişi hafıza kaybı yani unutkanlık yaşar. Fakat bu unutkanlık hali sıradan açıklanamayacak kadar farklı ve ciddiyeti yüksek bir hafıza kaybıdır. Bu durumun varlığı da kişilik bölünmesi yaşayan kişiye kişilik bölünmesi yaşadığını unutturur. Bu da tehlikelere yol açabilir.

 Kişilik Bölünmesi Neden Olur?

 Bazı insanlar psikolojik anlamda sağlıklı bir hayat sürerken bazı insanlar ise kişilik bölünmesi gibi hastalıklarla yaşamlarını devam ettirmeye çalışır. Bazı insanların kişilik bölünmesi durumunu yaşamasının tam olarak nedenleri psikologlar tarafından bile tam anlamıyla saptanma söz konusu olamamaktadır. Fakat yine de alanında uzman doktorların belirli tahminleri söz konusudur. Bu tahminler arasında kişilik bölünmesi yaşayan bireyin çocukluk döneminde yaşadığı fiziksel ya da cinsel istismar olabileceğidir.

Haberin Devamı

 Kişilik bölünmesi yaşayan bireylerde travma sonucunda stres bozukluğu da gözlenebilmektedir. Uzmanlar bu hastalığın kalıtımsal özelliklerini de araştırmaktadır ve bakmaktadır. Bu araştırma sonucu kişilik bölünmesi yaşayan kişinin kan bağı olan diğer insanlarda da görülme olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Hastalıklar ne kadar çok görülürse teşhisi de bir o kadar zor hale gelmektedir.

 Kişilik Bölünmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kişilik bölünmesi hastalığı psikolojinin ilgi alanına girmektedir. Alanında uzman kişiler belirli tedavi yöntemlerini hasta kişi üzerinde uygulamaktadır. Kişilik bölünmesi kendi arasında belirli dallara yani gruplara ayrılır. Öncelikle uzman hasta kişiyle tanışarak hangi gruba girdiğini tanımlar. Grup tanımlamadan sonra buna göre tedaviyi belirler.

 Bu tip hastaların tedavi edilmesi oldukça zordur. Çünkü hasta kişilik bölünmesi yaşadığını kabul etmekte zorlanır. Doğal olarak da yakınlarından destek alınabilir. Bu durum sonucunda alanında uzman hekim kişilik bölünmesi grubuna göre bireye özel tedaviler uygular. Bu uygulama ilaç tedavisi olabileceği gibi terapi tedavisi de olabilmektedir. Tedavi yöntemine hekim karar vermektedir.

Yazarlar