Estetik Kişiye özel gülüş tasarımında estetik uygulamalar

Kişiye özel gülüş tasarımında estetik uygulamalar

10.12.2020 - 15:37 | Son Güncellenme:

Diş Hekimi İrem Erol, kişiye özel gülüş tasarımında uygulanan estetik uygulamaları sizler için anlattı.

Kişiye özel gülüş tasarımında estetik uygulamalar

Kişiye özel gülüş tasarımı; dişlerin şeklini, yüzey yapısını ve rengini değiştirmek ve kişi için en ideal gülüş tasarımını yapmak için uygulanan diş tedavileridir. En yaygın uygulanan gülüş tasarımı uygulamaları arasında şunlar yer alır:

Haberin Devamı

Diş beyazlatma

Kahve, çay, şarap, sigara, hatta yaşlanma gibi birçok nedenden dolayı dişlerin rengi değişebilir. Diş beyazlatma, rengi bozulmuş dişleri daha beyaz hale getirmeye yardımcı olan bir işlemdir. Diş hekimi tarafından uygulanan beyazlatma yöntemleri, evde uygulanan beyazlatma yöntemlerinden daha etkilidir. Diş hekiminiz size en uygun beyazlatma tedavisi konusunda yardımcı olabilir.

Diş eti değerlendirmesi ve tedavisi

Canlı diş etleri ve dudaklar, dişlerinizin renginin daha da ortaya çıkmasına yardımcı olur. Sağlıklı yumuşak doku görünümü, yüz uyumu, güzel bir gülümseme ve hoş bir görünüm için gereklidir.

Bonding uygulamaları

Bonding uygulaması eğer aralarında fazla boşluk olan veya yontulmuş, kırılmış, lekeli veya çatlamış dişleriniz varsa görünümünü iyileştirebilir. Ayrıca küçük boşlukların doldurulması veya bir dişin açıkta kalan kökünün korunması için bonding malzemeleri kullanılabilir. Bu prosedür genellikle tek bir muayenehane ziyaretinde aşındırma solüsyonu ve ardından diş renginde malzemeler uygulanarak yapılır. Bonding uygulamasının etkisi birkaç yıl sürebilmesine rağmen, diğer restorasyon türlerine göre çentiklenme, lekelenme ve yıpranma olasılığı daha yüksektir.

Haberin Devamı

Yeni bir gülümsemeye ilk adımlar

Gülüş tasarımına karar verildiğinde, atılacak ilk adım uzman bir diş hekimi seçmek olmalıdır. İlk olarak ağız muayenesi yapılır. Herhangi bir diş hastalığı belirtileri varsa, önce bunun için tedavisi sağlanır. Estetik tedaviye başlamadan önce sağlıklı bir ağıza sahip olmak önemlidir. Bu tedaviler, daha doğal görünen ve çekici dişlere sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Lamina kaplama

Dental porselen laminalar olarak da bilinen porselen veneerler, dişlere yapıştırılan ince kabuklardır. Kalıcı ve özel şekilli kaplamayı yerleştirmek için orijinal dişin yaklaşık 0,5 mm'sinin törpülenmesi gerekir.

Laminalar kontakt lens kadar incedir. Orijinal diş yapısının yerleştirme için şekillendirilmesine gerek yoktur ve istendiğinde laminalar çıkarılabilir. Laminaların mikro sızıntıya ve çatlamaya dirençlidir.

Haberin Devamı

İnce, gözenekli porselenden yapılmasının yanı sıra, her iki ürün de leke veya renk değişikliği olmaksızın kalıcı renk sağlar. Hem laminalar hem de geleneksel kaplamalar dişlerinizi güçlendirebilir, uzatabilir ve şekillendirebilir. Küçük diş kusurlarını onarmak için kullanılabilirler, leke tutmazlar, görünüşleri doğaldır ve oldukça estetiktirler. Bu prosedür acıtmaz, hızlıdır ve doğal görünüm sağlar.

Inlay ve Onlay nedir?

Dental inlaylar ve onlaylar, diş kronları ve dolgular arasında bir uygulamadır. Bir oyuğun şekline ve boyutuna tam uyum sağlayacak şekilde saf porselenden üretilir. Orta derecede çürümeye maruz kalan ağzın arkasındaki dişlere de uygulanır. Bazı kırık dişler için uygundur; daha hasarlı dişler için farklı teknikler uygulanabilir. Dolgudan farklı olarak daha sağlamdırlar. Dişlerdeki daha geniş boşluklarda dolgu yerine inley, onley kronlar tercih edilebilir.

Diş kronları

Zarar görmüş, kırılmış veya aşınmış dişleri kaplamak için kron kullanılması gerekebilir. Mevcut dişlerinizin görünümünden memnun olmadığınız durumlarda, gülüş tasarımı yapılabilir. Kronlar, mevcut dişlerinize uyacak, boşlukları kapatacak veya yeni bir gülüş tasarımı oluşturacak. Diş kronları, doğal dişler gibi “ışığı” yansıtacak ve çevresindeki dişlerin şekline, boyutuna ve rengine uyum sağlayacak şekilde üretilebilir. Altındaki doğal dişler korunur, doğal diş ve diş etleri daha uzun süre korunur. Diş kronu, ağızda kalıcıdır ve hastaların çoğu 10-15 yıl boyunca kullanabilir.

Haberin Devamı

Zirkonyum kronlar esas olarak kozmetik diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çoğunlukla estetik olarak beyazlatma işleminde istenilen sonuçların elde edilemediği durumlarda kullanılır. Ortodontik tedavi tercih edilmediğinde diastema gibi hafif çapraşık, çarpık veya ayrık diş problemlerinde kullanılabilir. Ön dişlerde implant destekli diş protezleri için arka dişlerde yapısal kusurları ve aşırı malzeme kaybı olan eski dolgularla rengi bozulmuş dişlerin restorasyonunda uygulanabilir.

Kişiye özel gülüş tasarımında estetik uygulamalar

Diş Hekimi İrem Erol

Yazarlar