Editörün Seçtikleri Koç'un trafik vasiyeti

Koç'un trafik vasiyeti

09.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Koç'un trafik vasiyeti

Koçun trafik vasiyeti

Koç Holding'in kurucusu merhum Vehbi Koç'un Türkiye'de her yıl binlerce kişinin canını alan trafik terörü konusundaki uyarıları, Tofaş Oto tarafından hayata geçirilmeye başlandı

MİLLİYET Gazetesi'nde 10 yıl önce "Düşünenlerin Düşüncesi" köşesinde "Koç'tan 12 öneri" başlığıyla yer alan Vehbi Koç'un trafik konusundaki görüşlerini vasiyet sayan Tofaş Oto, "Güvenli Trafik Seferberliği" başlattı.
"Trafik kazalarının olmadığı günler çok azdır. Trafik kazalarında canlar gidiyor, aileler sönüyor, sakat kalanlar cemiyete yük oluyor ve maddi hasar her sene büyüyor. Bu uzun vadeli iştir. Bugünden ele alındığı ve sistemli bir şekilde çalışıldığı takdirde seneler sonra ileri memleketlerin seviyesine varabiliriz" sözleri bugün de geçerliliğini koruyan Koç'un 10 yıl önce Milliyet'te yayınlanan 12 önerisi ise şöyle:
"Otoyolların çoğaltılması. Nakliyatın bir kısmının demir ve deniz yolları vasıtalarıyla yapılması için bu yolların cazip hale getirilmesi. Yetki ve sorumlulukların tek elde toplanması. Görevli sayısının çoğaltılması. Radyo ve televizyonun insan eğitimi için programlarında yeterince yer ayırması. Karayollarının kontrolü için tayin edilen memur miktarının artırılması. Karayolları taşımacılığında şirketleşmeye gidilmesi. En çok kaza olan kara noktaların tespiti ve giderilmesine çalışılması. İlk ve orta okullarda trafik dersi konulması. Sinyalizasyon sisteminin geliştirilmesi. Trafik hastanelerinin tesisi. Sigorta sisteminin geliştirilmesi."
Tofaş Oto, Türkiye Kazaları Önleme Derneği'nin işbirliğiyle sürdürdüğü çalışmalarda, Güvenli Sürüş Teknikleri kitapçığı, Tofaş Güvenlik Broşürü, el broşürleri, kanun kitapçığı, poster ve çıkartmalarla kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca lise ve üniversitelerde trafik eğitim seminerleri de veren şirket, Koç'un büyük değer verdiği gençlere trafik ve güvenli sürüş teknikleri hakkında pratik bilgilerin aktırıldığı çalışmaları sürdürüyor.

Yazarlar