Sağlık Kök Hücre Nakli Nedir, Nasıl Yapılır? Kök Hücre Nakli Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kök Hücre Nakli Nedir, Nasıl Yapılır? Kök Hücre Nakli Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

06.03.2021 - 16:26 | Son Güncellenme:

Vücudumuzda bulunan tüm organlar ve dokular hücrelerden oluşmaktadır. Vücudumuzda bulunan bazı hücreler kendiliğinden yenilenebilir ve farklı hücre tiplerine dönüşebilir niteliktedir. Bu hücreler kök hücre olarak adlandırılmaktadır. Peki kök hücre nakli nedir, nasıl yapılır? Kök hücrenin nakli hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? Sizlere kök hücrenin naklinin nasıl yapıldığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Kök Hücre Nakli Nedir, Nasıl Yapılır Kök Hücre Nakli Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır

Kök hücre tek bir hücreden milyonlarca hücrenin oluşmasını sağlamaktadır. Ayrıca kök hücreler kendisini yenilemek amacıyla bölünerek de çoğalabilir.

Kök Hücre Nedir?

İnsan vücudunda farklı pek çok hücre tipleri bulunmaktadır. Bu hücreler kişilerin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmesi için çok önemlidir. Kök hücreler vücutta tüm doku ve organların yapısını oluşturmaktadır.

Kök hücreler organizma içinde yer alan hücrelere dönüşebilmekte ve ana hücre olarak tanımlanmaktadır. İnsan vücudunun ihtiyacı olan her yerde bulunurlar. Bu sayede hastalanan veya hasara uğramış doku ve organların yenilenmesinde görev alır.

Kök hücreler bölünebilir bir yapıya sahiplerdir. Aynı türden kök hücrelerin oluşumunda da rol oynayan kök hücreler kas ve kan hücrelerine de dönüşebilirler. Pek çok türü bulunan kök hücreler kişilerin daha anne karnında iken gelişimin ilk basamaklarında önemli rol oynayarak doku ve organların oluşumunu sağlar.

Kök hücre naklinin geçmişi 1960 yıllarına dayanmaktadır. Kan hücreleri kemik iliğinde yapılır ve kemik iliğinde yer alan kan yapıcı kök hücreler hayat boyunca kan hücrelerin üretiminden sorumludur. Kök hücrenin nakli bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kök Hücre Nakli Nasıl Yapılır?

Diğer bir adı ile kemik iliği nakli olan kök hücresi naklinin nasıl yapıldığı merak konusudur. Kemik iliği nakillerinde hematopoietik kök hücreler kullanılmaktadır. Kök hücreler hastaya damar yolu ile aktarılmaktadır. Bunun için genellikle santral venöz kateter adı verilen damar içi yerleştirici olan aparatlar kullanılmaktadır. Nakil sonrasında ise olgunlaşmamış hücreler kemik iliğinde yaşamaya başlar ve bazı kan hücrelerine dönüşür. Değişen kan hücreleri şunlardır:

- Oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri
- Enfeksiyon ile savaşmaya yardımcı olacak beyaz kan hücreleri
- Kan pıhtılaşmasına yardımcı olan trombositler

Kök Hücre Nakli Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kök hücrenin nakli bir kişimin iliğinin düzgün çalışacak kadar sağlıklı olmadığında yapılmaktadır. Özellikle bazı hastalıklarda bu nakil yapılmaktadır. Bu hastalıklar şunlardır:

- Akut lösemi
- Adrenolökodistrofi
- Aplastik anemi
- Kronik lösemi
- Bağışıklık yetersizlikleri
- Hemoglobinopatiler
- Hodgkin lenfoma
- Doğuştan metabolizma hastalıkları
- Multipl myeloma
- Nöroblastom
- Birincil amiloidoz

 

Yazarlar