Sağlık Kötü Kolesterol Nedir? Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (Ldl) Nasıl Tedavi Edilir?

Kötü Kolesterol Nedir? Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (Ldl) Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 13:51 | Son Güncellenme:

Kolesterol hem insanlar hem de tüm memeli canlıların hücre yapısında ve kan dolaşımında bulunan ve yaşamsal faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için gerekli olan yağımsı bir maddeye verilen isimdir. Beyin, kalp, göz, sinir dokusu, karaciğer, bağışıklık sistemi gibi hücreler başta olmak üzere pek çok organımızda kolesterol bulunur. Kötü kolesterol nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kötü Kolesterol Nedir Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (Ldl) Nasıl Tedavi Edilir


Hormonların, sindirimin yapılabilmesinde önemli rol oynayan safra asitlerinin üretilmesi için de kolesterol gereklidir. Vücudumuzda bulunan kolesterolün pek çoğu karaciğer tarafından üretilir, küçük bir bölümü ise, yağlı gıdalarla dışarıdan alınır.

Kötü Kolesterol Nedir?

Kolesterol kanda bulunan çok sayıda özel taşıyıcı olan molekül ile taşınır. Halk arasında "kötü kolesterol" olarak da bilinen kolesterol molekülünün kendisi değil kanda taşınmasını sağlayan molekülün özelliğidir. Kolesterol, sağlık ve beslenme alanında çok sayıda tartışmaya konu olan kolesterol, günümüzde çok sayıda insanın mücadele ettiği kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda oldukça etkilidir. Vücutta kolesterolün sentezlenmesi ile birlikte hayvansal kaynaklı besinlerle beslenme sonucunda vücuda alınan kolesterolün kanda bulunan seviyesinin yüksek seyretmesi pek çok kronik hastalığın oluşumuna ortam hazırlar.

Düşük Yoğunluklu Lipoprotein (LDL) Nasıl Tedavi Edilir?

Düşük yoğunluklu Lipoprotein, kalp damar hastalıkları riskini anlamak için kanda rutin olarak ölçülen parametreler arasında yer alır. LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein), dokularda bulunan kolesterolü vücutta ihtiyaç duyulan bölgelere taşımakla görevli değerdir. Hayvansal gıdalardan uzak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulanması tedavinin amacına ulaşmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda buna ek olarak hekimin önereceği ilaç tedavilerini kullanarak kolesterolün düşürülmesi ve kalp, damar hastalıkları oluşumunun önlenmesi sağlanabilir.

Yüksek LDL Neden Tehlikelidir?

LDL, fizyolojik fonksiyonların devamlılığını sağlamak için sürekli olarak belirli seviyelerde üretilir. Ama çeşitli sebeplere bağlı olarak kanda miktarı aşırı derecede yükseldiği zaman kolesterol molekülü atardamar çeperinde başka maddelerle birleşerek damar çeperinde oluşan enflamasyon olayına katılır. Bu duruma, halk arasında damar sertliği ismi verilir. Damar sertliğine ise, "aterosklerotik plak" oluşumuna sebep olur. Damar sertliği birden bire olabileceği gibi yavaş yavaş da olabilir. Damar sertliğinin oluşumunda LDL kolesterolünün yanı sıra sigara kullanımı, kalıtım, hipertansiyon, diyabet gibi pek çok faktör neden olabilir.

LDL Nasıl Tespit Edilir?

Damarlarda oluşan plak nedeni ile organlara kan akışı ve buna bağlı olarak da beslenme bozulur. Yüksek LDL değeri kan tahlili ile anlaşılabilir. Tahlilin doğru sonuç vermesi için tahlil yapılmadan 12 saat öncesine kadar aç kalmak gerekir. Fakat su içmek test sonucunu etkilemez.

Yazarlar