Sağlık Kronik Nedir, Kısaca Ne Demektir? Kronik Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Kronik Nedir, Kısaca Ne Demektir? Kronik Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

05.05.2021 - 17:23 | Son Güncellenme:

Hastalıklar, çeşitlerine ve tıbbi türlerine göre ayrılmaktadır. Bu ayrımın yapılmasının temel nedeni hastalığın nedenlerini, tedavisini ve sonuçlarını kısa zamanda tespit etmektir. Kronik rahatsızlıklarda bir hastalık çeşididir. Kronik nedir, kısaca ne demektir? Kronik hastalık çeşitleri nelerdir? Tüm detayları sizler için derledik.

Kronik Nedir, Kısaca Ne Demektir Kronik Hastalık Çeşitleri Nelerdir

Kronik rahatsızlıklarda kendi aralarında birçok dala ayrılmaktadır. Bu nedenle de kronik rahatsızlık çeşitleri vücudun bölgelerine ve verilen reflekslere göre değişim gösterebilmektir. Kronik rahatsızlıklar için tıp literatüründe farklı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Kronik rahatsızlıklarda daha çok hastalığın tekrarlanmasına engel olacak bir süreç izlenir. 

Haberin Devamı

 

 Kronik Nedir, Kısaca Ne Demektir? 

 Birçok insan kronik kelimesini duyduğunda tıp literatürü içinde kronik nedir sorusunun cevabını merak etmektedirler. Kronik hastalık, uzun yıllardır süregelen ve tekrarlaması olağan hastalıklara verilen isimdir. Vücudun herhangi bir bölgesinde, uzun zamandır süren, çoğunlukla hayat boyu düzelmeyen hastalıklara denir.

 Kronik rahatsızlıklar her ne kadar kontrol edilebilir olsa da çoğunlukla tedavisi olmayan bazı durumlarda da tedavisi sınırlı olan hastalıklardır. Kronik rahatsızlıklar genel olarak orta yaşlarda baş gösterir. Bu hastalıklar iyileşme eğilimi gösterse de zaman zaman kendini tekrar edebilecek rahatsızlıklar olarak bilinir. Kronik rahatsızlıkları olan insanların mutlaka periyodik olarak profesyonel tıbbi yardım almaları gerekmektedir. Kronik rahatsızlıklar genel olarak hayat kalitesinde önemli düşüşlere ve değişimlere neden olur. 

Haberin Devamı

 

 Kronik hastalık Çeşitleri Nelerdir? 

 Kronik rahatsızlıklar çeşitlerine göre ayrılmaktadır. Bu ayrımın temel nedeni ise tedavi yöntemleri ve izlenecek olan süreçleri tespit etmektir. Bu hastalıklar ise şu şekildedir; 

 - Kalp ve damar hastalıkları: Ateroskleroz olarak bilinen damarların tıkanması ile kalp damar hastalıkları kronik olarak değerlendirmeye alınır. Her an kendini tekrarlayabilen kalp ve damar hastalıkları kalp krizi, felç gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. 

 - Şeker hastalığı: Şeker hastalığının tıp bilimi içerisinde belirli bir tedavisi yoktur. Pankreasın insülin hormonunu salgılamaması nedeniyle vücuttaki şeker oranı sürekli olarak yüksek çıkması durumu diyabet olarak bilinen şeker hastalığının sebebidir. 

 - Obezite: Obezite de kronik rahatsızlıklar arasında gelmektedir. Ayrıca obezite hastalığı, eklemlerde kireçlenme, depresyon, bağışıklık sisteminin hassaslaşması, cilt hastalığı, reflü, uyku apne sendromu, kalp damar hastalıkları, kalp yetmezliği ve diyabet gibi diğer hastalıkların da sebebi olabilir. Obezitenin temel kronik durumu tekrarlama ve diğer hastalıkların ortaya çıkma riskidir. 

 - Kronik solunum yolları hastalıkları: Bu hastalıkların da genel olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. KOAH ve astım rahatsızlıkları kronik solunum yolları hastalıkları arasında gelmektedir. Bu hastalıklar büyük ölçüde kontrol altında tutulabilen hastalıklardır. 

Yazarlar