Sağlık Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir? Kronik Yorgunluk Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir? Kronik Yorgunluk Neden Olur, Nasıl Geçer?

04.03.2021 - 20:24 | Son Güncellenme:

Kronik yorgunluk sendromu çoğu kez anlaşılmaz. Kişi aslında kronik yorgunluk sendromu yaşadığını bilmez. Çünkü basit bir yorgunluk ile kronik yorgunluk sendromu karıştırılır. Doğru tedavi için, kronik yorgunluk neden olur ve nasıl geçer sorularına cevap olabilecek bilgileri sizler için derledik.

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir Kronik Yorgunluk Neden Olur, Nasıl Geçer

Kronik yorgunluk; bir tür bitmeyen yorgunluk durumudur. Kişi bir iş yaparken hem fiziksel hem psikolojik olarak yeterli enerjiyi kendine bulamaz. Genellikle de; yorgunluk üçe gruba ayrılarak incelenir: Kronik yorgunluk, ruhsal yorgunluk ve fiziksel yorgunluk.

Haberin Devamı

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Bir türlü harekete geçememek, tekrarlanan yorgunluk hali ve stres kronik yorgunluğun belirtileri olabilir. Ancak bazen kansızlık ve depresyon da yorgunluk nedeni olarak ortaya çıkar. Bu nedenle hastada kronik yorgunluk vardır denilebilmesi için mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Kronik yorgunluk kısaca şöyle tanımlanabilir. Kronik yorgunluk, kişinin bir iş yaparken fiziksel ya da psikolojik bakımdan kendine yeterli enerjiyi bulamaması halidir. Bu enerjisizlik hali bir süre devam eder. Daha sonra tekrarlar. Örneğin; erken yatmasına rağmen sabah yataktan bir tülü kalkamayan, kalksa bile öğlene doğru bütün enerjisinin bittiğini hisseden kişinin yaşadığı kronik yorgunluk durumudur. Ancak kronik yorgunluktan bahsedebilmek için başkaca bazı şartların da var olması gerekir. Bunlar:

Haberin Devamı
  • Bu halsizlik ve yorgunluk halinin altı aydan fazla bir süre devam ediyor olması gerekir.
  • Yorgunluk halinin başka bir sebepten kaynaklanıyor olmaması gerekir. Depresyon ya da kansızlık gibi.
  • Normal bir yorgunluk hali genellikle iyi ve yeterli bir uyku ve dinlenme ile geçer. Oysa kronik yorgunluk bu şekilde geçmez.
  • Kronik yorgunluk kendini unutkanlık, baş ağrısı, uykudan yorgun ve bitkin şekilde kalkma biçiminde gösterir.
  • Kronik yorgunlukla birlikte yaşanan kas ağrıları, eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve günlük rutin işlerde gerilme durumları görülebilir.
  • Eğer oturduğunuz yerden ayağa kalkarken baş dönmesi ve sersemlik yaşıyorsanız bu da kronik yorgunluk belirtisi olabilir.
  • Kişi enerji kabı yaşar ve depresif bir ruh hali içerisinde olur.
  • Kronik yorgunluk sendromu kendini konsantrasyon bozukluğu ile de gösterir.
  • Kişide, kendisine karşı, yaşama karşı ve işine karşı negatif bir tutum ve huzursuzluk hali vardır.

Kronik Yorgunluk Neden Olur Nasıl Geçer?

Kronik yorgunluk sendromunu yaşadığını düşünen kişinin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Çünkü kendi başına çözüm bulması mümkün değildir. Hastanın kişisel öyküsü ele alınır ve sorunun sebepleri ortaya konulduktan sonra gerekli tedaviye başlanır. Örneğin, eğer bir tiroid rahatsızlığı varsa gerekli hekime yönlendirilir.

Sorunun altında yatan nedenlerin mutlaka çözümlenmesi gerekir. Psikiyatristle ve psikologlar, uzmanlarla birlikte hastaya tedavi uygularlar. Çoğu kez kronik yorgunluk hastasının tedavisinde bir takım yaşam tarzı değişiklikleri de önerilir. 




Yazarlar