Sağlık Küflü Peynirin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Küflü Peynir Yenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küflü Peynirin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Küflü Peynir Yenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

10.12.2020 - 05:21 | Son Güncellenme:

Küflü peynir, ülkemizde çok sık tüketilen bir kahvaltılık çeşididir. Bu sebeple de küflü peynirin nasıl tüketilmesi gerektiğine dair bazı araştırmalar yapıldığı görülmektedir. Peki, küflü peynirin sağlık açsından yararları ve zararları nelerdir? Küflü peynir tüketiminde dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir? Sizler için küflü peynir hakkında merak edilen bu soruların cevaplarını derledik.

Küflü Peynirin Faydaları Ve Zararları Nelerdir Küflü Peynir Yenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küflü peynir kendine özel aroması ve lezzetiyle dünya mutfağına girmeyi başarmış bir üründür. Bu peynir kontrollü tüketildiği takdirde vücuda pek çok fayda sağlamaktadır. Aksi durumlarda ise bazı sağlık problemlerini tetikleyebilmektedir.

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

- Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu sebeple kemik sağlığını ve çocuklarda kemik gelişimini destekler.
- Diş ve diş eti problemlerine karşı etkili bir tedavi yöntemidir.
- Antiseptik özellik gösterir.
- Düzenli tüketildiği zaman aft ve benzeri ağız içi yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Kadınlarda özellikle menopoz sonrasında osteoporoz (kemik erimesi) oluşma riskini azaltır.
- Antioksidan bakımından zengindir, vücutta serbest radikallere karşı savaşır.
- İçerdiği besin değerleri sayesinde güçlü bir antibiyotik olarak görev alır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu görev yapar.
- İçerisindeki vitaminler sayesinde günlük besin ihtiyacının bir kısmını karşılar.
- Özellikle küçük yaş grubundaki çocukların gelişimine katkı sağlar.

Küflü Peynirin Zararları Nelerdir?

Küflü peynir en genel haliyle vücut açısından faydalı bir besin kaynağıdır. Ancak bu faydanın zarara dönüşmemesi için tüketimi yapılan peynirin hijyenik koşullarda üretilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vücut açısından istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Hatta hijyen koşullarına uygun olarak üretilmeyen peynirler, kanserojen etki bile yapabilmektedir.

Küflü Peynir Yenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küflü peynir, bazı detaylara dikkat edilmediği takdirde vücut açısından yarardan çok zararlı olan bir besindir. Buna göre, küflü peynir yemeden önce dikkat edilmesi gereken ilk ayrıntı peynir üzerindeki küfün rengidir. Peynir üzerinde; kırmız, siyah ya da gri gibi yeşil renk dışında bir tonla karşılaşıldığında tüketimden uzak durulması gerekir. Çünkü bu renkler peynirde aflatoksin ismi verilen bir maddenin olabileceğinin göstergesidir. Aflatoksin maddesiyse vücut sağlığı açısından oldukça zararlı kabul edilir.

Küflü peynir tüketmeden önce bilinmesi gereken diğer detay da risk grupları hakkındadır. Bu bağlamda; penisilin alerjisi olanlar, tansiyon hastaları ya da kemoterapi gören kişiler küflü peynir tüketiminde riskli grup olarak değerlendirilir. Bu kimselerin küflü peynirden kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir.

 

Yazarlar